Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Impozitele și taxele locale votate de Consiliul Local: impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren se majorează cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite

0 389

Consilierii locali dejeni au fost convocați miercuri, 13 decembrie, la ultima ședință ordinară a acestui an, una în care s-a votat și proiectul de hotărâre referitor la taxele și impozitele locale pentru anul 2018.

Potrivit proiectului de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2018, prevederile sunt aceleași ca anul trecut:

”Majorarea  impozitelor la clădiri, teren şi mijloace de transport in conformitate cu prevederile art. 489 din Codul Fiscal,   potrivit căreia nivelul impozitelor şi taxelor locale prevăzute în prezentul titlu poate fi majorat anual  de consiliile locale cu până la 50%,pentru anul 2017  propunem:

-Majorarea cu 0% a impozitului /taxă pe clădiri la persoane fizice,calculat conform prevederilor Legii 227/2015 Cod fiscal.

            -Majorarea cu 0 % a impozitului/taxă pe clădiri la persoanele juridice ,calculat conform prevederilor Legii 227/2015.

            -Majorarea cu 0 % impozitului/taxei pe teren la persoane fizice,calculat conform prevederilor Legii 227/2015.

            -Majorarea cu 0 % impozitului/taxei pe teren la persoane juridice ,calculat conform prevederilor Legii 227/2015.

-Majorarea cu 0% a impozitului pe mijloacele de transport  la persoane fizice,calculat conform prevederilor Legii 227/2015.

            -Majorarea cu 0 % a impozitului pe mijloacele de transport la persoanele juridice ,calculat conform prevederilor Legii 227/2015.

Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, teren și mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10% prevăzută la art. 462 (2), la art.467 (2) şi la art. 472 (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.”

Consiliul local majorează impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor prevăzute la aliniatul precedent se adoptă prin hotărâre a consiliului local,  conform elementelor de identificare potrivit nomenclaturii stradale și au caracter individual.

„Ne aflăm în fața unei hotărâri foarte importante, prin care se consolidează bugetul pentru anul viitor. Consider că domnul primar și colegii din Primărie și-au făcut foarte bine temele și au venit cu aceleași impozite atâția ani și au reușit să mențină impozitul fără majorări, cu toate că exercițiul financiar doar din salarii a crescut per total anul viitor cu 50%. 25% anul acesta și 25% de la 1 ianuarie 2018. Categoric acest exercițiu financiar nu trebuie neapărat, din punctul meu de vedere, susținut doar din impozite și taxe, trebuie să ne mai rămână bani și pentru investiții.

Sperăm și consider că calculele au fost făcute foarte bine și vor rămâne bani și de investiții. Vom avea un an 2018, cu toate că va fi un an greu, sperăm să fie și să rămână bani și pentru investiții.

Tot pe partea aceasta, în viitor mi-aș dori, sau chiar ar fi o propunere, impozite și taxe diferențiate.

Într-o zonă nouă de case, sau chiar într-o zonă care nu este dezvoltată, ar putea primăria să investească din surse proprii sau chiar din credite bancare, și să întoarcă prin rambursarea lor prin impozite și taxe. Acest lucru există, este și în Cluj pus în discuție, în orașe care sunt într-o continuă dezvoltare, sunt foarte multe zone care nu au drumuri, nu au infrastructura necesară și primăria s-a angajat să facă acest lucru și să-și recupereze banii, în 5 sau 10 ani, prin creșterea impozitelor pe terenuri și clădiri. M-aș bucura să văd și la Dej să fie un prim pas pentru dezvoltarea acestui proiect”, a propus consilierul PSD Andrei Bradea.

”Și noi dezvoltăm orașul în anumite zone, dar nu am aplicat aceeași procedură ca și Clujul. Discutăm aici de a asigura utilități în zonele rezidențiale. Până acum am specificat în autorizațiile de construcție că au obligativitatea să asigure cei care construiesc în aceste zone. Dar, am încercat în momentul când am putut fonduri nerambursabile să ne îndreptăm și către acele zone, pentru că e un cost foarte mare. Dar, vom lua în calcul. Nu acum pentru că e foarte greu la 10-15 familii să suporte un cost așa mare de utilități. Un drum cu o lungime de 10.000 de metri și o lățime de 6-7 metri, cu rigolă, este un milion de euro. Trebuie să găsim o soluție în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită”, a fost răspunsul primarului Costan Morar la propunerea lui Andrei Bradea.

Toate discuțiile și declarațiile pe acest subiect le puteți urmări în materialele video atașate.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More