Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

În grădina cu cartofi: Zeci de proiectile de artilerie găsite în zona Reteag – FOTO

0 159

Un bărbat din comuna bistrițeană Petru Rareș a descoperit azi, în timp ce-și săpa grădina, zeci de proiectile de artilerie din perioada celui de-al doilea război mondial.

Omul scotea cartofi din pământ, dar la un moment dat a dat peste o bucată de metal, care s-a dovedit a fi o lovitură de artilerie. Imediat, bistrițeanul a oprit orice activitate agricolă și a sunat la 112.

Echipajul pirotehnic din cadrul ISU „Bistriţa” , ajuns la locul indicat a procedat la cercetarea terenului cu ajutorul detectorului de metale şi a găsit și alte elemente de muniţie. În total au fost scoase din grădina omului 21 de lovituri de artilerie cal. 76 mm, rămase neexplodate cel mai probabil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

” În continuare, recomandăm cetăţenilor să manifeste o atenţie sporită în situaţii similare şi să solicite intervenţia echipajelor specializate”, spun reprezentanții ISU ”Bistrița”.

La misiunea de asanare a terenului și neutralizare a muniției respective a participat o femeie în vârstă de 91 de ani, care pe timpul căutării cu detectorul de metale a indicat locul exact unde s-ar afla muniția respectivă. Aceasta a fost martoră, când avea vârstă de 19 ani, la momentul în care trupele rusești au coborât din tancuri 25 de lovituri de artilerie. Cele patru elemente de muniție care lipsesc au fost scoase din pământ de niște tineri în urmă cu mai bine de 30 de ani și duse într-o zonă apropiată în încercarea de a le provoca distrugerea, fără rezultat.

Elementele de muniție, cântărind peste 100 kg, au fost preluate de echipajul pirotehnic și transportate în condiții de siguranță într-un loc special amenajat, unde urmează să fie distruse alături de altele găsite pe raza județului Bistrița-Năsăud.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More