Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Încă o zi liberă pentru români. Weekend prelungit de Sfânta Maria

0 72

calendar

Bugetarii au parte de 12 zile declarate libere prin Codul Muncii în acest an, însă doar 9 dintre aceste zile sunt în timpul săptămânii.

Până la finalul acestui an, angajații vor mai beneficia de patru zile libere acordate de stat, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de 1 Decembrie și două zile de Crăciun.

Ce zile libere mai au românii până la finalul anului

Adormirea Maicii Domnului
15 august – vineri

Sfântul Andrei
30 noiembrie – duminică

1 decembrie – Ziua Naţională a României
1 decembrie – luni

Crăciunul
25 decembrie – joi
26 decembrie – vineri

Alte zile libere posibile acordate de stat

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind acordarea unei zile libere pe an părinţilor pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără ca această zi să fie plătită.  Scopul propunerii legislative este de a asigura posibilitatea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai copilului să verifice periodic starea de sănătate a acestuia.

Părinţii au dreptul la o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente.

Proiectul de lege instituie în sarcina angajatorilor, fie că sunt din mediul public sau privat, obligaţia de acordare a zilei libere pentru îngrijirea sănătăţii copilului pentru orice salariat ce îl solicită, prin rotaţie, fără a-i periclita activitatea, şi nu mai mult de 5% dintre angajaţi în acelaşi timp.

Potrivit proiectului de lege, cererea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că în ultimul an celălalt părinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua liberă şi nici nu va solicita.

Ziua liberă se va acorda pentru îngrijirea copilului cu vârsta între 0 şi 18 ani, ulterior acesta urmând să prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezultă controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an.

Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. În cazul în care niciunul dintre părinţi nu solicită ziua liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.

Nerespectarea de către angajatori a prevederilor prezentei legi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei. Sumele provenite din amenzi vor fi virate la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, potrivit actului normativ.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat un raport favorabil pentru proiectul de lege privind declararea zilei de început de an şcolar ca zi liberă pentru părinţi.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de început a fiecărui an şcolar ca zi liberă pentru părinţii ai căror copii sunt înscrişi în învăţământul preuniversitar. Respectiva zi ar urma să fie recuperată în următoarele 30 de zile printr-un acord între angajat şi angajator.

Guvernul a formulat un punct de vedere favorabil, iar Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă. Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More