Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Începe distribuirea ajutoarelor alimentare în judeţul Cluj

0 71

ajutoare alimentare

Consiliul Judeţean anunţă începerea procesului de distribuire către primăriile din judeţ a produselor alimentare care au fost repartizate judeţului Cluj în cadrul programului PEAD 2013.

Potrivit acordului încheiat în acest sens între forul administrativ judeţean şi APIA Cluj, cele nouă categorii de alimente ce urmează a fi distribuite persoanelor defavorizate din judeţ în cadrul programului din acest an sunt făina albă, făină de mălai, paste făinoase, ulei, roşii în suc propriu, zacuscă, conserve din carne de porc, miere şi zahăr.

Cantitatea repartizată judeţului Cluj, pentru care a început distribuirea, este de 938.317 kg făină albă, 511.254 kg de făină de mălai, 35.097 kg de paste făinoase, 316.583 litri de ulei, 56.156 kg de roşii în suc propriu, 29.552 kg de zacuscă, 21.058 bucăţi de conserve de carne de porc, 17.578 kg de miere şi 166.250 kg de zahăr.

Potrivit celei mai recente centralizări, numărul de persoane din judeţul Cluj care vor beneficia de ajutoarele alimentare este de 60.016, la care se vor adăuga persoanele trecute pe listele suplimentare ca urmare a încadrării în una din situaţiile de risc ulterior întocmirii listelor iniţiale.

“Am demarat distribuirea acestor produse întrucât ne dorim ca ele să ajungă în cel mai scurt timp, acum, când vremea este încă prielnică, la destinatarii finali, persoanele aflate în nevoie. Primele care vor ridica aceste produse sunt primăriile care dispun de mijloace proprii de transport şi care vin să-şi ridice singure produsele, acestea fiind urmate de cele cu un număr mare de beneficiari, respectiv cele cinci municipii şi oraşul Huedin şi, nu în ultimul rând, cele din zona de munte unde, după cum ştim, accesul este mai greoi în timpul sezonului rece. În acest context, Consiliul Judeţean face eforturi deosebite pentru a prelua cantităţile foarte mari de produse şi a le distribui către toate primăriile din judeţ. Rog pe această cale toţi cetăţenii beneficiari ai acestor produse să ia legătura cu primăriile de care aparţin pentru a afla calendarul exact de distribuire individuală a ajutoarelor”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Beneficiarii finali ai acestor ajutoare sunt persoanele care fac parte din următoarele categorii: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţia scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001; şomerii care beneficiază de indemnizaţia de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr.76/2002; şomeri care nu beneficiază de indemnizaţie; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună; persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate; persoane care beneficiază de alte drepturi (invalizi, veterani, văduve de război, persecutaţi politic, revoluţionari) ale căror venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, se află sub 400 lei/lună.

În ceea ce priveşte întocmirea şi actualizarea listelor de beneficiari, aceasta sunt realizate de către instituţiile cu atribuţii legale în acest sens, respectiv de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Judeţeană de Pensii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi primăriile din judeţul Cluj. Toate aceste liste sunt trimise ulterior Consiliului Judeţean care are rolul de a le centraliza şi de a transmite mai departe, primăriilor din judeţ, numărul şi numele exact al beneficiarilor cuprinşi în toate categoriile enunţate de lege. Un aspect important în acest context îl reprezintă faptul că o persoană beneficiază de ajutor – produse alimentare – o singură dată în cadrul planului şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii ajutoarelor, chiar dacă se regăseşte la acea dată în mai multe dintre categoriile mai sus menţionate.

Nu în ultimul rând, menţionăm faptul că, în cadrul Planului de distribuţie pentru acest an, potrivit Regulamentul (UE) nr. 1020/2013 de adoptare a planului de repartizare către statele membre a resurselor aferente exerciţiului bugetar 2013 pentru furnizarea de alimente din stocurile de intervenţie pentru persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeană, cuantumul total al resurselor financiare alocate statului român pentru PEAD 2013 este de 55.880.716 Euro.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More