Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

A inceput Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

0 35

pavel si petru

Cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sâmpetrului, POSTUL SFINȚILOR APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23).

De luni, 16 iunie și până pe 29 iunie când se prăznuiește sărbătoarea Sfinților PETRU ȘI PAVEL, creștinii au dezlegare la pește în mai multe zile, astfel că acest post nu este atât de strict ca Postul Mare.

POSTUL SFINȚILOR APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Primele marturii despre POSTUL SFINȚILOR APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL le avem din secolul al IV lea, in Constitutiile Apostolice. Mai tarziu vom gasi informatii despre acest post la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetatorilor, acest post era tinut la inceput numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosi.

REGULA POSTULUI SFINȚILOR APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL 

Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii – Pogorarea Sfantului Duh. Tinand seama ca mentinem Pascalia calendarului neindreptat, Sfintele Pasti se pot sarbatori intre 4 aprilie si 8 mai. Astfel, se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel sa se desfiinteze. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956, cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie similara am avut si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.

Pentru a afla durata Postului Sampetrului din orice an, se foloseste urmatoarea regula: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai, atatea zile tine postul.

CAND AVEM DEZLEGARE LA PESTE? 

Sambata si duminica se mananca peste. Avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Dezlegarea la peste avem si luni, marti si joi, numai daca in aceste zile praznuim un sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Daca sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

TRADITII DE  SFINŢII PETRU ŞI PAVEL

În traditia româneasca, sarbatoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscuta sub numele de Sânpetru de vară; aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerisului.

Aceasta perioada ne ofera prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli ai Bisericii au facut-o pentru propovaduirea Evangheliei lui Hristos. Postul presupune abstinenţa, sporirea rugaciunii, pentru ca astfel sa inmulţim fapta cea buna, sa ne gândim şi la suferinţele aproapelui, iar Biserica sa înmulţeasca lucrarea ei misionara, urmand zelului misionar al Sfintilor Apostoli Petru și Pavel, precum și al celorlalti Apostoli ai Domnului și Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More