Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Închisoare cu suspendare pentru foștii șefi IPJ Bistrița-Năsăud

0 909

Mureșan Ioan Ovidiu, Hasnăș Roberto Emil și Cloșcă Leon Anton, foști șefi din IPJ Bistrița-Năsăud, au fost condamnate de Tribunalul Maramureş, în primă instanţă, la pedepse cu închisoarea de până la trei ani, cu suspendare, potrivit sentinţei date în 5 decembrie şi publicate pe portalul instanţelor de judecată.

Dosarul a ajuns în instanţă în luna februarie a anului 2015, iar cei care au primit condamnări sunt fostul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, fostul şef al Poliţiei Rutiere Judeţene, Roberto Hasnăş, şi fostul şef al Poliţiei Năsăud, Leon Cloşcă.

Singura acuzaţie care s-a reţinut în dreptul celor trei, dintre cele formulate de DNA, a fost aceea de abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit sentinţei publicate, condamnarea a fost pronunţată fără acord de recunoaştere a vinovăţiei.

În acelaşi timp, inculpaţilor le-a fost respinsă solicitarea de a se constata nulitatea absolută a interceptărilor convorbirilor telefonice autorizate şi a proceselor-verbale de redare a acestora.

Fostul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, din care se va deduce perioada de 7 luni petrecută în arest preventiv şi o lună petrecută în arest la domiciliu. Ceilalţi doi, Hasnăş şi Cloşcă, au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, din care se va deduce perioada de 6 luni de arest preventiv şi o lună de arest la domiciliu.

Tribunalul Maramureş a decis în toate cele trei cazuri, ca pedeapsă complementară, interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice şi de a ocupa o funcţie publică sau o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de doi ani.

De asemenea, fiecare dintre cei trei condamnaţi va avea de plătit câte 10.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Decizia Tribunalului Maramureş nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpaților:

MUREȘAN IOAN OVIDIU, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată (11 acte materiale),
– instigare la abuz în serviciu,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– instigare la uz de fals, în forma participaţiei improprii.

HASNĂŞ ROBERTO EMIL, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată, (40 acte materiale),
– instigare la abuz în serviciu.

CLOȘCĂ LEON ANTON, şeful Poliţiei oraşului Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată (18 acte materiale),
– efectuarea de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

și în stare de libertate a inculpaților:

CÂRCU PAUL MARIAN, specialist la RAR – Reprezentanța Bistrița Năsăud, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

SÂNGEORZAN VIOREL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu,
– fals în înscrisuri sub semnătură,
– instigare la fals în declaraţii,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– uz de fals.

MANCIU MIHAI MIRCEA, agent şef principal de poliţie în cadrul Poliţia oraşului Năsăud, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

BÎGIU DUMITRU FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – noiembrie 2014, inculpații Mureşan Ioan, Hasnăş Roberto Emil și Cloșcă Leon Anton, în calitate de șefi ai unor structuri ale poliției, în mod repetat, la diferite intervale de timp, și-au încălcat atribuțiile de serviciu în sensul:
– imixtiunii abuzive în activitatea unor subordonaţi, în vederea neconstatării şi nesancţionării unei contravenţii la regimul circulaţiei rutiere,
– imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistriţa Năsăud, pentru favorizarea unor părţi din acele dosare,
– participarea la ascunderea şi neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omeneşti, în scopul alterării evidenţei accidentelor rutiere de acest gen,
– ascunderii infracţiunilor săvârşite de un coleg de-al lor, şef al unui post de poliție, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de 8 ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului şi a feţei (în cazul inculpaților Mureşan Ioan și Cloșcă Leon Anton ),
– comunicării abuzive a unor date cu caracter personal, unor persoane neautorizate, fără respectarea prevederilor legale incidente în domeniu,
– determinării unor subordonaţi să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligaţiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative.
Prin aceste acțiuni inculpații au provocat vătămarea semnificativă a drepturilor şi intereselor legitime ale Inspectoratului de Poliție al Județului Bistriţa Năsăud.
În fiecare caz în parte, inculpații au obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu.

În cursul lunii octombrie 2014, inculpatul Mureşan Ioan, prin intermediul inculpaților Hasnăş Roberto Emil și Sângeorzan Viorel, l-a determinat pe inculpatul Cârcu Paul Marian (angajat la RAR– Reprezentanţa Bistriţa Năsăud) să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a efectua autentificarea şi identificarea unui autovehicul în mod fraudulos, prin menţionarea unei categorii nereale a autovehiculului.
În același context, inculpatul Mureşan Ioan, prin intermediul inculpatului Sângeorzan Viorel, a determinat o persoană neidentificată să falsifice certificatul de înmatriculare al autovehiculului, emis de autorităţile din Italia.
Același inculpat, respectiv Sângeorzan Viorel, s-a ocupat de falsificarea și a altor acte necesare înmatriculării acelui autoturism(contract de vânzare – cumpărare și o declarație notarială din care rezulta că fusese pierdut certificatul de înmatriculare al acestui autoturism).
Ulterior, la SPCRPCIV Bistriţa Năsăud, de procedura înmatriculării acestui autoturism s-a ocupat o rudă a inculpatului Mureșan Ioan, care a acţionat fără vinovăţie, necunoscând falsificarea cărții de identitate a mașinii.
Autovehiculul în cauză a fost procurat de inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu din Italia, fiind vorba de un Jeep Cherokee, încadrat la categoria M 1 (pentru transport persoane), ce a fost înscris fraudulos la categoria N1(autoutilitară pentru transport de mărfuri).
Acest demers infracțional a produs diminuarea frauduloasă a cuantumului timbrului de mediu achitat de către inculpatul Mureșan Ioan Ovidiu, fiind păgubit bugetul de stat cu suma de 31.094 lei.
În perioada iunie – noiembrie 2014, inculpatul Cloșcă Leon Anton, în calitate de şef al Poliției orașului Năsăud, în mod repetat, la diferite intervale de timp, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deținută, în scopul obţinerii pentru sine de bani și alte foloase necuvenite.
Concret, acesta a condus efectiv activitatea de producţie şi de comerţ a unei păstrăvării, situată în judeţul Bistriţa Năsăud, în sensul că:
– a procurat dotări materiale necesare acesteia,
– a dispus şi a organizat efectuarea unor lucrări de construcţii, necesare pentru această activitate economică,
– a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse,
– a cumpărat hrană pentru peşti, s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantităţi însemnate de peşte și cu vânzarea furajului pentru păstrăv.

La data de 28.10.2014, inculpatul Manciu Mihai Mircea, în calitate de agent de poliţie rutieră în cadrul Poliţiei oraşului Năsăud, și-a încălcat atribuţiile de serviciu, neluând măsurile obligatorii legale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor săvârşite de un contravenient.
Această conduită abuzivă a inculpatului i-a permis contravenientului ca, ulterior, să comunice Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bistriţa Năsăud datele de identificare ale unei persoane nevinovate, care a fost sancţionată contravenţional în mod abuziv, deşi aceasta nu săvârşise nicio contravenţie.

La datele de 08.12.2014 şi 12.01.2015, fiind audiat în calitate de martor în prezentul dosar, inculpatul Bîgiu Dumitru Florin în mod repetat, a făcut afirmaţii mincinoase şi nu a declarat tot ce ştia în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale ale cauzei, cu privire la care a fost întrebat.
Concret, inculpatul nu a declarat aspecte esenţiale legate de modalitatea în care i-a solicitat inculpatului Cloşcă Leon Anton, şeful Poliţiei oraşului Năsăud, să intervină în activitatea unor subordonaţi, (imixtiuni solicitate chiar de către el), ascunzând totodată fapte şi împrejurări esenţiale legate de urmările ilicite ale acestor intervenţii.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asupra cotei de ½ din dreptul de proprietate asupra unui imobil (cotă aparţinând inculpatului Mureşan Ioan Ovidiu), până la concurenţa sumei de 31.094 lei, sumă cu care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More