Înșelăciunea cu premii fictive a lovit și la Bistrița
Inventivitatea escrocilor şi specularea dorinţei de îmbogăţire rapidă fac victime şi în zona judeţului Bistrița Năsăud. 13 persoane, anunţate telefonic că au câştigat „premii” în bani, au fost înşelate să depună sume de bani în diverse conturi bancare ale unor necunoscuţi, în acest an.
Astfel, indivizi cu voci convingătoare apelează pe telefonul fix sau mobil, diverse persoane, se recomandă ca fiind reprezentanţi ai unor firme de telefonie/alte organizaţii şi îl anunţă pe cel sunat că, în urma unor extrageri, este „fericitul câştigător” al unor sume de bani.
Pentru a intra în posesia banilor, cei sunaţi trebuie să cumpere mai multe cartele pre-pay şi să comunice seriile/codurile de încărcare sau să depună într-un cont bancar precizat sau printr-un mandat poştal o sumă de bani, pentru a intra în posesia imediată a premiului.
Până acum, în judeţul Bistriţa-Năsăud, 13 persoane au depus plângeri că au fost înşelate astfel, cu un prejudiu total de peste 27.000 lei.
Ultima victimă a fost un bărbat de 85 de ani din Bistriţa. Acesta a fost sunat pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care i-a comunicat că a câştigat un premiu în valoare de 4300 lei. Pentru ridicarea premiului, apelantul i-a comunicat că trebuie să plătească o taxă în valoare de 1700 lei, lucru cu care bătrânul a fost de acord. După aproximativ o jumătate de oră, la locuinţa bătrânului s-a prezentat un tânăr care s-a recomandat ca fiind angajat al unei reţele de telefonie fixă şi care i-a spus că a venit să ridice taxa pentru câştigarea premiului. Reclamantul i-a înmânat de bună-voie suma menţionată, iar tânărul necunoscut a plecat imediat cu banii.
Escrocii aleg în general persoane vârstnice care nu reţin multe detalii referitoare la semnalmentele persoanelor cu care intră în contact.
De asemenea, escrocii se bazează şi pe naivitatea persoanelor pe care intenţionează să le păgubească.
Deoarece aceaste metode de înşelăciune sunt tot mai des întâlnite, polițiștii recomandă:
-Să fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin, prin telefon, că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani;
-Să manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (CNP, serie, nr. buletin, număr de cont s.a.) şi cu atât mai mult când vi se cere să plătiţi diverse taxe pentru a intra în posesia asa- zisului premiu.
-Dacă totuşi plătiţi, păstraţi actele doveditoare ale plăţilor efectuate pentru a ajuta poliţia în anchetă.
-Verificaţi amănunţit datele la firmele unde se presupune că sunteţi câştigător înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani;
-Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini.
-Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată.
În cazul în care vă confruntaţi cu asemenea situaţii, adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!
Descoperă mai multe la Someșeanul.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.