Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Înșelăciuni cu criptomonede, investigate de polițiștii maramureșeni

0 790

Polițiștii de investigații criminale maramureșeni efectuează cercetări pentru soluționarea unor cazuri de înșelăciune privind tranzacționarea de criptomonede, metodă întâlnită și la nivel național.

În ultima săptămână două femei au depus sesizări la Poliția municipiului Baia Mare și la Serviciul de Investigații Criminale cu privire la faptul că au fost păgubite de sume substanțiale de bani, fiind induse în eroare de persoane necunoscute. Victimele au declarat că au fost abordate prin diferite metode (mesaje email spam/mesaje pop up/mesaje pe rețele de socializare) și li s-a prezentat posibilitatea de a obține câștiguri importante, privind investiția de bani în monedă virtuală.

Acestea au efectuat mai multe tranzacţii bancare, iar ulterior, când au dorit să-și retragă banii investiți, li s-au solicitat suplimentar sume de bani cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacție interbancară, până în momentul în care acestea nu mai dispuneau de fonduri, astfel nefiind în stare să își recupereze suma investită, pagubele ajungând chiar la mii de dolari.

La nivel național au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în modalitatea descrisă mai sus, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din sumă, fiind înșelate și prin această modalitate.

Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, polițiștii vă recomandă:

  • Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure). 
  • Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată. 
  • Nu deschideți anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți. 
  • Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați  sau să verificați informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul. 
  • Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs și legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Dacă ați fost victima unei infracțiuni, sesizați cea mai apropiată unitate de poliție și puneți la dispoziția polițiștilor cât mai multe informații.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More