Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Înșelătoriile prin metoda accidentul au depășit granițele: Ce a pățit o româncă plecată în străinătate

0 51

O tânără din România care muncește și trăiește în Germania a evitat în ultima clipă să cadă în plasa unor escroci care operează prin metoda ”accidentul”. Manevra de înșelăciune a fost una elaborată, cu date clare și specifice, obținute prin minciuni profitând de naivitatea celor în vârstă.

Avertizările transmise de către oamenii legii prin intermediul presei cu privire la aceste tactici de înșelăciune, sutele de cazuri prezentate în publicațiile online și în presa scrisă, radio sau TV, nu reușesc încă să-i facă pe oameni să înțeleagă pericolul la care se expun atunci când dau crezare unor ”povești” venite prin telefon de la persoane necunoscute.

Citiți mai jos o întâmplare reală, povestită de o tânără din Constanța care trăiește în Germania:

” Știi, când te uiți la știri și vezi diverse înșelăciuni ai totuși senzația că ție nu ți se poate întâmpla. GREȘIT!!

Azi am zis că mor de inimă. Primesc una bucată telefon de la un tip care se recomandă ca Inspector Principal Stoica Dumitru și că, cu toată părerea de rău mă informează că mama mea, cu numele cutare și născută în data cutare (date corecte) a suferit un grav accident de circulație în urmă căruia este la Spitalul Municipal Constanța în stare gravă și că nu mai are la ea telefonul mobil. Mi se înmoaie genunchii și abia respir, aritmia e la ea acasă.

Mă roagă, printre păreri de rău să rămân în telefon să îmi facă legătura cu medicul care a primit-o în urgență. Medicul, Alexe Cristina, mă informează că e semi conștientă și prezintă 3 fracturi la nivelul coloanei, fractură deschisă la nivelul bazinului și că a pierdut destul sânge.

Deja trecusem de starea de hiperventilare și o întreb dacă e nevoie urgentă de transfuzii. Îmi ignoră întrebarea și spune că în cel mult 20 de min. va pleca cu un elicopter SMURD către spitalul Elias din capitală unde va fi operată de urgență. Problema e că asigurarea ei nu acoperă în totalitate costurile și că vor mai trebui achitați aprox 2000 de euro în conturile Ministerului Sănătății și că inspectorul de mai devreme îmi va da toate detaliile tehnice.

Insist cu întrebarea dacă sunt cunoscute afecțiunile medicale ale mamei mele eu știind clar că nu ar rezista unei intervenții chirurgicale sub anestezie completă și că nu îmi amintesc denumirea completă a afecțiunii cardiace: cardiomiopatie „ceva” obstructivă. Moment în care țipă completează rapid și corect denumirea afecțiunii (analizând limbajul folosit nemernica asta a fost cândva cadru medical sau asistentă în primire urgențe) după care mă transferă din nou la dl. Inspector.

Buuun. Ăsta îmi spune că nu e de competența lor să facă asemenea servicii, dar dat fiind faptul că și eu și sora mea suntem plecate din țară ne va ajuta. Și îmi servește că trebuie să fac plata celor 2000 de euro de urgență către minister prin Western Union. Și întreb cum adică? Solicit un contact din Constanța pentru a rezolva imediat prin cunoștințe situația până ajung eu în țara. El îmi spune că doar eu pot face plată în calitate de rudă de gradul întâi. Îi cer din nou datele lui. Zice Stoica Dumitru inspector principal cu serie legitimație 1246 și că stă cu mine în telefon până ajung la un Western Union. Deja sărisem de mult de spaimă și teamă și zic ok, dați-mi un nr de contact și vă sun de la WU. Nu, nu că rămânem în telefon că e urgent că altfel nu pleacă elicopterul cu mama și că poate să îmi dea un nr de cont dacă vreau musai să fac plată prin bancă dar mă atenționează că transferul bancar durează 24 de ore, timp pe care mama nu îl are la dispoziție.

Îi închid ăstuia telefonul cu ideea fixă că dacă e pe bune urgența mă sună iar și o sun pe mama pe fix. În timpul conversației cu mama tipul a mai sunat de 3 ori. Trebuie să recunosc că până a răspuns a stat inimă în mine. Când i-am auzit gura am început să plâng de nervi. Aflu că a sunat-o unul de la „poliție” a întrebat-o cum o cheamă și când e născută și dacă are rude apropiate plecate din țară. Amărâta asta naivă spune cum o cheamă și că are fetele plecate. Ăla îi spune că e vorba de înregistrarea noastră pentru votul prin corespondența și îi cere contactele noastre. Mama că o zâna blândă îi dă numele meu și al surorii mele și numărul meu de telefon. Jumătate de oră mai târziu eu eram în pragul unui atac de cord.

Lăsând la o parte cruzimea unei astfel de înșelătorii a trebuit să fac instrucție cu mama, să scap de durerea crâncenă de cap, să mă opresc din tremurat și să mă abțin de la a înjura mai abitir ca un șofer de TIR! Dragilor, voi cei care aveți părinți în vârstă și mai creduli. Să le spuneți clar că nici o instituție de stat (și nu numai) nu va lua contact cu ei via telefon cerând astfel de informații! Mama nu-i o imbecilă, dar are naivitatea omului depășit de tehnologie și care funcționează social într-o inerție a unui secol trecut. Aveți grijă de ei! Mă duc să-mi mai pun o cafea, azi îi una din zilele alea în care mi-e un dor de casă de înnebunesc, dar nu-mi pare rău că am luat decizia să plec! Noi să fim sănătoși…”, este mesajul postat pe Facebook de tânăra din Constanța.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More