Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Inspectorii sanitar-veterinari din Bistrița au aplicat 17 amenzi în luna iunie

0 49

În perioada 01.06.2016-30.06.2016, inspectorii din cadrul DSVSA Bistrița-Năsăud au efectuat un număr de 588 controale, în urma cărora au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale, din care: 4 avertismente și 17 amenzi, în valoare de 15.900 lei.

I. În unitățile de panificație-patiserie-cofetărie, unități de procesare porumb, unități de fabricare paste făinoase, unități de prelucrare-conservare ciuperci, unități de procesare produse congelate, unități de producție ape de izvor, unități de producția altor ape îmbuteliate, unități de ambalare,unități de fabricare băuturi alcoolice, unități de fabricare condimente,unități de alimentație publică (restaurante, baruri, cantine), carmangerii, magazine alimentare, unități de vânzare produse congelate, supermarketuri, depozite en-gros, piețe agroalimentare, farmacii veterinare, circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, au fost efectuate 278 de controale.

S-a verificat respectarea cerințelor sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind modul de depozitare, transport și comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare.

În urma controalelor efectuate au fost aplicate 13 amenzi în valoare de 14.000 lei și 3 avertismente.

Principalele deficiențe constatate au fost:

— comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar și fără respectarea condițiilor de igienă conform prevederilor legislației în vigoare;

— depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

— nerespectarea regulilor de igienă în exploatațiile de animale, în stânele și gospodăriile populației privind igiena corporală a animalelor, mulsul, prelucrarea, transportul și valorificarea laptelui și produselor lactate;

— manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

— ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

— nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor privind întreținerea spațiilor de prelucrare, depozitare și de valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite.

A fost dispusă reținerea oficială și dirijarea spre distrugere a cantității de 3 kg produse alimentare neconforme.

În cadrul controalelor în unitățile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentelor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise, a prezenței organismelor modificate genetic în alimente și furaje care conțin soia și porumb, precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.

II. Pentru verificarea condițiilor de biosecuritate, bunăstare și protecție a animalelor au fost efectuate 29 controale in exploatații comerciale de tip A de suine și 6 ferme de păsări, unde au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale in valoare de 700 lei.

Principalele deficiențe constatate au fost:

— pentru neaplicarea și nerespectarea normelor de igienă privind întreținerea adăposturilor pentru animale, a incintelor, padocurilor, taberelor, stânelor, surselor de apă, depozitelor de furaje, platformelor de gunoi și a sistemelor de evacuare și colectare a dejecțiilor;

— pentru neanunțarea unității de neutralizare a subproduselor pentru neutralizarea cadavrelor de păsări.

III. Pentru verificarea respectării cerințelor legale privind identificarea și înregistrarea animalelor au fost efectuate 275 de inspecții în exploatații de animale, în urma cărora au fost aplicate un număr de 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 1200 lei și 1 avertisment.

Principala deficiență constatată a fost vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More