Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Institut de Armenologie la Universitatea Babeş-Bolyai

0 61

google street view - gherla

Universitatea Babeş-Bolyai ar putea fi prima instituţie de învăţământ superior din regiune care va avea un Institut de Armenologie. Anunţul a fost făcut de profesorul Lucian Năstasă-Kovacs.

El a declarat că există contacte excelente cu universităţi din Armenia, care ar fi interesate în dezvoltarea studiilor legate de limba, cultura şi istoria acestei ţări.

Interesul este foarte mare pentru zona Clujului în contextul în care oraşul Gherla este considerat în mod tradiţional capitala armenilor din România. De altfel, vechiul nume al Gherlei este Armenopolis.

Oraşul a fost fondat de coloniştii armeni, emigraţi din Moldova în Transilvania în perioada habsburgică.

Gherla a fost construită de la zero de un arhitect italian angajat de bogaţii comercianţi şi bancheri armeni din această comunitate şi, practic, a fost primul oraş sistematizat din lume, scrie romanialibera.ro

 

Străzile din centrul vechi sunt construite după un plan rectangular, iar biserica armeano-catolică din Gherla este considerată de către locuitorii oraşului ”buricul Pământului”, după cum spune liderul comunităţii armeneşti, Janos Estegar.

 

El a adăugat că o legendă a armenilor gherleni spune că acea biserică este cel mai înalt lăcaş de cult armeano-catolic din lume.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More