Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Instructor auto din Dej, acuzat că şi-a lăsat elevul „în stradă, ca un câine” (ACTUALIZARE)

2 4.701

sc de soferi Dej (4)

Un cititor Someşeanul.ro, stabilit în Londra, dar venit la Dej pentru a face şcoala de şoferi s-a hotărât să povestească prin ceea ce a trecut în timpul orelor de conducere, cu o zi înainte de examen şi chiar în ceea ce urma să fie pentru el ziua cea mare. 

Redăm mai jos, în întregime, e-mail-ul primit de la acesta:

„Avem instructori care ne invata sa urlam la volan – nu scoli de soferi

 Se spune ca un elev ia deprinderile dascalului in orice domeniu . Se spune ca stresul si nervii la volan sunt cele mai periculoase stari .

Atunci de ce avem in Romania instructori auto autorizati ( platiti din banii celor care invata) care urla cand sunt la ore ? Ce fac aceste „bombe cu ceas” pe strazile noastre ? Cum pot fi autorizati intructori auto  in mana carora  ne incredintam viata pe viitor.

Scriu dintr-o proprie experienta personala – experienta mea in Romania in incercarea de a obtine permisul de conducere. Am apelat la serviciile scolii de soferi A*** T**, o scoala de soferi recent redeschisa a carei instructor schinba autorizatiile de functionare sub diferite nume si forme. Horatiu H. imi este fost coleg de scoala iar scoala auto la care am apelat este a lui. Nu locuiesc in Romania de 18 ani, dar deoarece am vrut sa petrec o perioada de timp inapoi acasa m-am inscris aici si la scoala de soferi. M-a sfatuit cum sa ma inscriu ce trebuie sa achit si m-a asigurat ca voi beneficia de un program intensiv de ore de condus. Dupa ce am platit acest lucru nu s-a mai intamplat, mereu existand motive si probleme. Am revenit in ianuarie in Romania apoi in luna mai si de fircare data instructorul era ocupat avea probleme de familie iar orele mele de conducere putine.

In luna iulie am achitat restul sumei de bani din suma totala ceruta de instructor si i-am explicat ca voi ramane in Romania pentru a ma pregati de examene si a obtine permisul. Timpul petrecut acasa mi-a aratat ca serviciile oferite de instructor au fost deficitare- nu  am invatat sa conduc asa cum ar fi trebuit sa ma invete, obtinerea de ore de condus cu instructorul platit fiind mereu problematica.

Ca intre prieteni mi-a luat mai multi bani decat unui necunoscut mergand pe mizerabila premiza ca vin din strainatate si poate sa imi ceara mai multi bani- ca doar suntem prieteni vechi. Nu mi s-a parut normal felul in care se purta atat cu mine cat si cu alti cursanti, avea o agresivitate pe care nu poti sa o ai ca si instructor auto cand tu traiesti din elevii pe care ii inveti sa sofeze. Deoarece nu am fost inscris la vreo alta scoala de condus nu am avut cum sa fac o comparatie intre el si altii si recunosc au fost momente in care m-am intrebat ce e cu Romania.

Nu eram in masura sa compar calitatea predarii , nu am mai cunoscut alti intructori auto , dar am fost uimit de felul in care injura alti participanti la traffic – folosea gesture si cuvinte obscene  , felul in care isi manifesta nemultumirea cand cineva nu semnaliza din timp . Chiar aveam uneori impresia ca va cobori din masina sa se ia la bataie cu cineva  – initial amuzant , dar ulterior a fost din ce in ce mai stresant.

Cireasa de pe tort a fost cu o zi inaintea examenului – miercuri 29 Septembrie. Luam ultimele ore – cand trebuia sa execut o manevra mai dificila : parcarea cu spatele , intre doua masini parcate perpendicular pe marginea drumului, dar … cu panta, deci cu spatele, la vale . Probabil ca pentru un sofer experimentat sau un instructor auto – este floare la ureche , dar ca incepator , mi-a luat ceva mai mult timp , si mi-am luat ragazul necesar .  In timp ce era la telfon , aranjandu-si alte afaceri (lucru care de fapt este nepermis de  CODUL RUTIER) , vazand ca sunt nesigur pe manevra , “domnul”  instructor a inceput sa urle , cerandu-mi sa ma grabesc , intrebandu-ma ce fac de nu merge … El fiind de fapt foarte iritat si preocupat de intrelocutorul sau la  telefon . Cu o voce calma , l-am rugat sa nu mai urle  ca nu ne ajuta pe nici unul , strigatele lui –  ma faceau nervos si mi-am luat cateva momente sa fac abstractie de situatia stresanta si sa ma calmez ca sa execut manevra. Vazand ca nu plec , mi-a ordonat : Jos din masina ! Am coborat,  crezusesem ca de fapt va scoate el masina din panta si vom pleca undeva unde putem sa imi explice calm ce si cum am gresit . Dar nu : uimitor , s-a suit la volan si a plecat !!! M-a lasat pe strada, intre blocuri fara explicatie fara notificare ! In timpul orelor , inainte de examinarea auto, asa se comporta un instructor care pregateste  viitori soferi  – sa fie calmi in trafic si respectuosi. M-a dat jos din masina , si m-a lasat  in strada ca pe un caine …

Ce s-a intamplat ulterior , este usor de imaginat : fiind cu mai putin de 24 de ore inainte de examen … nu am mai putut aranja alte ore de condus . Am apelat la o scoala de soferi reputabila din Dej ( G***** auto ) care mi-au acordat o masina pentru examen , dar din pacate au fost foarte ocupati – toti instructorii nefiind disponibili – si nu am reusit sa conduc nici macar o ora cu o masina total diferita .

A fost o masura de urgenta , trebuia sa aranjez ceva  – nu puteam sa risc , faptul ca sa nu intru in examen. In ziua examenului, Andrei H. – intructorul pe care l-am platit si care trebuia de fapt sa ma incurajeze , a venit  ca sa ma descurajeze, sa ne certam si inevitabil m-am intimidat inainte de examen . Ma uitam la ceilalti intructori auto care isi incurajau elevii , unii chiar le aduceau cafea si ii linisteau ca totul va fi bine . “Domnul”  H. , mi-a adresat de la inceput : „mai , ai dosarul la tine ?”  …

Am picat examenul, masina cu care nu eram obisnuit fiind pentru mine un mare obstacol.  M-a uimit si atitudinea examinatorului ; care a inteles din primele 3 minute problema : „dumneata nu ai condus masina aceasta pana acum „. In 5 minute mi-a spus ca sunt foarte nervos si nu e bine si ca am facut 2 greseli fundamentale . Dupa examen am fost sfatuit de exeminator sa iau legatura cu Protectia consumatorului pentru problemele cauzate .

 Am fost uimit : vechea legenda cu politistii care urla si care sunt severi si dificili s-a spulberat . De fapt rolurile s-au inversat , politistul era cel amabil cu vocea calma si intelegator. Si … cu cateva ore inainte , instructorul platit de mine imi striga inainte de examen :  „tu nu ai ce sa imi faci mie ” …

(fotografii trimise de cititor)

 Tânărul merge chiar mai departe şi spune că după examen a contactat o nouă şcoală de şoferi pentru a afla ce e de făcut, dar…

ULUITOR : Dosarul meu prezenta date incorecte chiar false : vizele medicale erau expirate si dosarul datat august 2013 era „semnat” de H. Cornel – secretarul T** A*** SRL  , care de fapt era decedat in luna mai 2013 – fals pe care nu l-am observat pana acum , de fapt imi acordasem increderea in instructorul H. Andrei …

Pacat , pacat …  toata intamplarea mi-a lasat un gust amar , am apelat la serviciile unui prieten si nu ma asteptam sa fiu inselat si tratat in acest fel . Sper insa ca protectia consumatorului si organele aferente sa faca rezolve aceste cazuri . Este vorba de bani  , de timp , mult timp pierdut si mai ales … inceredere  – care din pacate nu se poate masura in bani.

 Someşeanul.ro a încercat să afle şi părerea celeilalte părţi implicate, însă aceasta nu a putut fi contactată.

ACTUALIZARE: Echipa Someşeanul.ro a fost contactată telefonic de cealaltă parte implicată care a ţinut să precizeze că o să ofere şi o versiune proprie a poveştii de mai sus, act încurajat de redactorii Someşeanul.ro. Deşi i s-a oferit ocazia şi telefonic de a răspunde acuzaţiilor cititorului nostru, cealaltă parte implicată a preferat să adreseze injurii faţă de redactorii Someşeanul.ro. Ţinem să precizem faptul că „2.12 […] orice persoană vizată direct într-un material are dreptul la replică.  Dreptul la replică este asigurat doar dacă […] este formulat în termeni decenţi. În acest sens, redactorii Someşeanul.ro vor relata în continuare despre „4.4 comportamentul privat al unei persoane private doar dacă acest comportament tulbură ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane”. Îi amintim părţii acuzate de cititorul nostru că,  „2.2 Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect”, ceea ce s-a şi încercat prin intermediul telefonului, dar „2.13 Replica se publică în cel mai scurt timp, de preferinţă în condiţii similare cu materialul jurnalistic la care se referă”, şi NU neapărat în momentul publicării.

În ciuda faptelor enumerate mai sus, echipa Someşeanul.ro arată deschidere faţă de partea acuzată de cititor şi, conform Codului Deontologic (art. 5), se va da publicităţii versiunea proprie a poveştii în măsura în care acesta va ajunge în posesia noastră (vezi pagina de CONTACT, unde sunt disponibile toate informaţiile).

CONTINUARE: Instructorul auto: “I-am atras atentia sa faca manevra mai rapid”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. caca spune

    hahaha ce i mai prosti si unsurosi oamenii dute ma in cacat sa te macine

  2. Yoo spune

    Asea e cand mergi la ( mârlanii aștia ) sa te inscri la scoala de soferi…is niste fraieri mai pe intelesul tuturor…cea mai de cacat scoală….

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More