Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Interpelarea deputatului Cornel Itu pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, referitoare la investițiile în infrastructura publică

0 341

Cornel Itu a adresat o nouă interpelare, de această dată ministrului Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, căreia îi solicită prezentarea unor măsuri urgente cu privire la modul de corelare, în timp, între invesțiile în infrastructura publică finanțate prin programe europene diferite.

”În cadrul actual de programare 2014-2020 se implementează investiții în infrastructura publică prin programe diferite. Facem aici referință la:

  1. Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiective specifice 3.2 Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei.

Relevant pentru problema supusa rezolvării sunt acțiunile  finanțate pentru:

  • Proiecte integrate de apă şi apă uzată (noi şi fazate), cu următoarele tipuri de subacţiuni:
  • Construirea/reabilitarea reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare a apelor uzate (cu treaptă terţiară de epurare, acolo unde este cazul) care asigură colectarea şi epurarea încărcării organice biodegradabile în aglomerări mai mari de 2.000 l.e., acordându-se prioritate aglomerărilor cu peste 10.000 l.e.;
  • Reabilitarea şi extinderea sistemelor existente de transport şi distribuţie a apei;
  • Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii sistemelor centralizate de alimentare cu apă în localităţile urbane şi rurale.

Potențiali aplicanți: Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară prin Operatorii Regionali (OR) de Apă

  1. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 ( PNDR) – program prin care se acordă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României pentru dezvoltarea economico – socială a spaţiului rural din România, Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică

Relevant pentru problema supusă rezolvării sunt acțiunile  finanțate pentru :

  • creare și modernizare a infrastructurii rutiere locale și a sistemelor de alimentare cu apă/apă uzată, constituie elemente de bază pentru comunitatea rurală;

Potențiali aplicanți: Comunele și asociațiile acestora conform legislației naționale în vigoare;

Descrierea problemei:

La momentul de față, atât în județul Cluj unde am constatat că aceste programe prezentate mai sus, POIM Axa Prioritară 3 si PNDR Submăsura 7.2 sunt printre cele mai înaintate din țară, cat și în alte județe, este identificată o defazare, care creează imposibilitatea începerii unor categorii de  lucrări, între programele POIM și PNDR, datorită necesității finalizării lucrărilor aferente alimentărilor cu apa/canalizarea iar poi refacerea/ modernizarea drumurilor.

Programul POIM este întarziat, nefiind aprobată nicio aplicație de finanțare,  cu exceptia celor fazate,  pentru etapa de programare 20114-2020. Mai mult de atat, fiind proiecte majore, este necesară și aprobarea Comisiei Europene, ceea ce duce la o prelungire a intrării in execuție a Contractelor de Lucrări aferente, estimată cel mai devereme in vara anului 2018!

În județul Cluj, prin  PNDR Submăsura 7.2 sunt aprobate sau în curs de aprobare 18 proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere in 18 comune, dintre care un număr de 7 comune  sunt incluse în proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii de apă sau/și canalizare, aplicația de finațare depusă de Operatorul  Regional de Apă Cluj-Sălaj.

Exemple de comune cu proiecte pentru modernizarea infrastructurii rutiere aprobate sau in curs de aprobare sunt următoarele: Chiuești, Bonțida, Căianu, Mihai Viteazu, Cuzdrioara, Jucu, Mesesenii de jos, Frata,Vad, Bobalna, Țaga, Buza, Iara, Sacuieni, Negreni, Margau.

Exemple de comune cu proiecte  incluse în aplicația de finanțare a Operatorului Regionali (OR) de Apă Cluj-Sălaj pentru componenta Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii sistemelor centralizate de alimentare cu apă în localităţile urbane şi rurale: Cășeiu ,Chiuești, Mica,Unguraș, Bobalna, Recea Cristur, Buza,Cătina,Sanmartin,Taga,Sic, Poieni, Sancraiu,Izvarul Crisului,Aghiresu,Baisoara,Capusu Mare ,Garbau,Gilau, Apahida,Aschileu, Baciu,Bontida,Chinteni,Cojocna,Ceanu Mare,Feleacu,Floresti,Iclod,Vultureni mun.Cluj Napoca ,Dej si Gherla si orasul Huedin din Jud Cluj Hereclen , Mirsid , Napradea , salatic , Dragu , sanmihaiu Crasnei , Banisor Cizer , Pericei , Maieriste , Sarmasag , Bobota , Nusfalau , Boghis , Ip , Halmasd , Lozna , Crasna , Camar , Carastelec , Valcau de Jos , mun Zalau orase Chehu silvaniei Simleul Silvaniei si Jibou di jud Salaj din care Chiuesti, Bontida, Cuzdrioara, Mesesenii de jos,Bobalna, Taga, Buza (proiecte prinse si la dezvoltarea infrastucturii rutiere).

Această defazare în timp a investiților în infrastructura de utilități alimentarea cu apă/ canal față de investițiile în  modernizarea drumurilor, estimată de noi la cel puțin 12 luni (se ține cont de achizițiile și realizarea prealabilă a lucrărilor aferente sistemelor de alimentare cu apă și/ sau canalizare  în localităţile rurale), va conduce la inconveniențe majore pentru comunele care au deja aprobate sau în curs de aprobare proiecte pentru modernizarea drumurilor comunale, ducand la blocarea unor proiecte și pierderea unor finanțări considerabile și de aici toate consecințele birocratice aferente.

Pentru aceste considerente enunțate mai sus vă solicit prezentarea unor măsuri urgente care pot fi aplicate, având în vedere blocajul din perioada 2014-2017 și perioada de timp,  extrem de redusă, rămasă la dispoziție pentru implementarea programelor/proiectelor.”

Parlamentarul dejean solicită ministrului Dezvoltării un răspuns scris la aceste probleme și luarea de măsuri imediate.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.