Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Interviu Cornel Itu: ”Parlamentul s-a înnoit, sunt foarte mulți oameni tineri, și acest lucru este de bun augur”

0 43

Deputatul Cornel Itu, aflat la al treilea mandat, după ce a primit votul de încredere al clujenilor la alegerile din această iarnă, este membru PSD din 1 februarie 1996. Este fost preşedinte al organizaţiei municipale PSD Dej, a fost prim-vicepreşedinte şi preşedinte executiv al organizaţiei judeţene Cluj, consilier local şi judeţean din partea social-democraţilor, în perioada 2000-2004, respectiv 2004-2008, apoi deputat PSD din 2008 până în present. La începutul acestui mandat a fost reales în funcția de secretar al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.

Deputatul Cornel Itu, a cărui principală caracteristică este seriozitatea, spune că în toate funcţiile pe care le-a deţinut şi le deţine în Partidul Social Democrat și în Parlament s-a implicat cu întreaga energie şi experienţa acumulată în timp. Faptul că are atât experienţa mediului administraţiei locale, cât şi a mediului politic central constituie un avantaj. Mai mult, statutul de parlamentar nu l-a îndepărtat niciodată de realităţile comunităţilor mai mari sau mai mici, întrucât a ţinut mereu legătura cu primăriile şi consiliile locale ale oraşelor şi ale comunelor din Colegiul 6, precum şi cu administraţia judeţeană.

  1. Domnule deputat, a început un nou an și odată cu el, un nou mandat în Camera Deputaților. Care sunt prioritățile pentru anul 2017 din punct de vedere al activității parlamentare?

 Le mulțumesc clujenilor și dejenilor pentru încrederea pe care au arătat-o față de programul de guvernare al PSD, care conține două mari componente- una economică și una socială – pe care eu, ca deputat, mi le însușesc, și asigur electoratul din întregul județ că voi continua, totodată, demersurile pentru proiectele inițiate în nume personal și voi elabora altele noi, toate pentru și în beneficiul cetățenilor. Românii ne-au acordat încrederea lor și avem în Parlamentul României o majoritate PSD –ALDE. Cetățenii au nevoie de un Legislativ care să fie atent nu doar la interesele marilor jucători de pe piața economică, cum acționează politicenii de dreapta. Oamenii vor ca reprezentanții lor să fie conectați la realitățile cotidiene ale tuturor categoriilor sociale. Să nu uităm că în perioadele guvernelor PSD, România a înregistrat creștere economică. Guvernele PSD au avut grijă ca pensiile și salariul minim pe economie să crească și au avut, totodată, măsuri apreciate de mediul de afaceri. Atât noi, parlamentarii PSD, cât şi Executivul, suntem consecvenţi în privinţa acestor măsuri, iar salariile profesorilor şi a personalului sanitar au fost deja majorate de la 1 ianuarie 2017. Totodată, am majorat punctul de pensie, iar din 1 februarie, vânzarea imobilelor cu valoarea de până la 450.000 de lei va fi scutită de impozit. Nici studenții nu au fost uitați, bursele fiind majorate și acordându-li-se călătorii gratuite cu trenurile CFR pe îtreaga perioadă a anului.  Alte priorități ale social-democraților sunt: acordarea de facilități fiscale pentru cetățeni (scăderea TVA, scutirea pe profitul reinvestit, eliminarea de taxe nefiscale de la 1 februarie 2017, impozit zero pe dividende), astfel încât să aducem cât mai mulți români în clasa de mijloc. Fiecare om care muncește din greu merită o locuință, acces la educație și servicii de sănătate de bună calitate, și, de ce nu, o vacanță pe an împreună cu familia. Suntem parte a Uniunii Europene și avem dreptul la o viață decentă.

  1. Ce ne puteți spune despre Parlamentul României de după alegerile din decembrie?

 Parlamentul s-a înnoit, sunt foarte mulți oameni tineri, și acest lucru este de bun augur. Inclusiv echipa noastră, a deputaților și senatorilor PSD Cluj, este una majoritar tânără, plină de energie. Cred că cea mai importantă misiune a Parlamentului României este să se recredibilizeze în fața alegătorilor. Legislativul este instituția care reprezintă democrația în cel mai pur sens al cuvântului, și ținuta morală, munca și servirea interesului public nu sunt negociabile.

  1. Ce proiecte locale aveți pentru acest nou mandat ?

Eforturile mele în activitatea de deputat s-au îndreptat spre îmbunătățirea infrastructurii, educației, sistemului medical, sportului, culturii și a economiei dejene și clujene. Sunt mulțumit că proiectul pe care l-am inițiat pentru înființarea parcului științific și tehnologic TETAPOLIS a fost adoptat și promulgat, este un pas în plus pentru județul Cluj, și mă bucur că am contribuit la acest lucru. De asemenea, voi sprjini finalizarea lucrărilor la Autostrada Translvania și construirea Spitalului Regional de Urgență, acestea fiind două proiecte deosebit de importante pentru județul Cluj și pentru întreaga regiune.

Îmi doresc ca cei pe care i-am reprezentat două mandate consecutive să remarce progresele la nivelul municipiului Dej și a comunelor arondate. Pentru Dej, vor fi prioritare construcția centurii ocolitoare a municipiului, construcția une săli de sport și a unui bazin de înot, modernizarea Liceului Tehnologic “Constantin Brancuși”, semnalizare acustică și optică a trecerii de cale ferată OMV (sens giratoriu) și modernizarea Grupului Școlar Someș Dej, iar autoritățile locale vor avea susținerea mea în realizarea acestor obiective. Totodată, voi sprijini numeroase proiecte care vizează modernizarea comunelor arondate Colegiului 6 Dej. Am o colaborare foarte bună cu primarii din zonă, ținem mereu legătura și astfel am ocazia să aflu care sunt problemele pe care le întâmpină oamenii de la sate. Majoritatea proiectelor pe care le voi sprijini se referă la lucrări de apă și canalizare, la modernizarea, asfaltarea și construirea de drumuri, poduri, la extinderea rețelei electrice și de gaze, construirea și modernizarea căminelor culturale, precum și reabilitarea unităților de învățământ. Consider că toți cetățenii trebuie să beneficieze de condiții bune de trai, indiferent că locuiesc în orașe sau în sate. Sper ca în acest mandat să duc la bun sfârșit atât proiectele aflate deja în procedură parlamentară, cât și cele pe care le voi promova de acum înainte.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More