Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Interviu Cornel Itu: ”Scopul nostru este să redăm oamenilor demnitatea pe care o merită, să se simtă respectați și doriți în țara lor

0 63

 

Cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, deputatul Cornel Itu vorbește în cadrul unui interviu despre proiectul TETAPOLIS și turismul din județul Cluj, dar și despre un posibil viitor guvern PSD-ALDE, îndreptându-și totodată atenția spre tineri, cărora le cere să meargă la vot în 11 decembrie.

Ce v-a determinat să vă luptați pentru proiectul TETAPOLIS?

Înalta tehnologie s-a conturat în ultimii ani ca domeniu principal pentru dezvoltarea Clujului, pe termen lung, iar această constatare m-a determinat să inițiez dar și să urmăresc parcursul acestui proiect în toate comisiile parlamentare, atât la Senat, cât și în Camera Deputaților, să susțin în fața colegilor mei importanța majoră a acestui act normativ, dorindu-mi foarte mult să fie adoptat. Eforturile mele au fost răsplătite, iar în data de 18 octombrie 2016, proiectul a fost adoptat de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional, după ce am luat cuvântul în ședința de plen. Acum, legea a fost promulgată și urmează doar să fie pusă în aplicare.
Am încredere că vom dezvolta cel mai puternic parc tehnologic și științific din regiune, poate chiar din țară, iar cercetarea va ajunge la Cluj un domeniu la fel de puternic precum cel al IT. Terenul care va servi ca infrastructură de dezvoltare pentru TETAPOLIS (86.333 mp) se află în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom I din municipiul Cluj-Napoca, fapt care va oferi numeroase avantaje viitorului obiectiv de investiții (acces facil la infrastructura de transport și la utilitățile din interiorul parcului industrial TETAROM I, apropierea de locațiile universităților clujene, apropierea de centrul orașului, acces rapid la principalele căi de transport (rutier, aerian, feroviar). Îmi doresc să văd roadele acestei legi, să văd că județul Cluj ocupă primul loc în domeniul cercetării pe plan național, și le urez autorităților locale mult succes în implementarea acestui proiect important. Parcul științific și tehnologic TETAPOLIS va aduce mai multe locuri de muncă bine plătite pentru tinerii care studiază acum în universitățile noastre, cât și pentru cercetătorii clujeni!

Cum poate fi recuperat decalajul dintre zonele rurale și orașele mari?

Educația de calitate, îmbunătățirea infrastructurii, sprijinirea agriculturii și atragerea de fonduri europene sunt axele pe care trebuie să lucrăm pentru a reduce acest decalaj. Dezvoltarea infrastructurii rutiere aduce bani pentru cetățeni, creează locuri de muncă și afaceri (benzinării, pensiuni, dezvoltarea turismului). Satele noastre sunt tot mai depopulate pentru că tinerii nu găsesc aici oportunități pentru a obține venituri decente. Acordarea de facilități pentru fermieri și în special pentru tinerii care vor să se dedice acestei activități este esențială pentru dezvoltarea economică a zonelor rurale. Pentru a stimula angajarea tinerilor în agricultură, PSD își propune scutirea angajatului şi angajatorului de obligaţiile către stat aferente salariilor, pentru trei tineri dacă sunt sub 35 de ani, pe toată perioada angajării, dar nu mai mult de 5 ani de zile.

Este turismul o șansă insuficient valorificată pentru zona noastră?

Turismul poate deveni o sursă bună de venit pentru județul Cluj, însă dezvoltarea acestui segment este strâns legată de infrastructura rutieră. Dacă am avea făcută reţeaua de drumuri şi am identifica surse de finanţare europeană am putea dezvolta turismul pe patru paliere: turismul balnear, turismul ecumenic, turismul speologic şi turismul montan. În momentul de faţă avem Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, însă am convingerea că se pot face mult mai multe pentru acest domeniu, aşa cum se pot face mai multe şi în privinţa absorbţiei de fonduri europene. Consiliul Judeţean are nevoie, în opinia mea, de un department puternic care să se ocupe de promovarea turismului, cu specializare pe mai multe segmente. La fel, e necesar un departament cu adevărat profesionist pentru elaborarea de proiecte pe fonduri UE. Judeţul Cluj are potenţial în ceea ce priveşte turismul balnear, şi cred că putem promova mai mult Băile Cojocna, Salina Turda, Toroc Dej, chiar şi Figa. Apoi avem zone montane superbe, mă refer aici la Munţii Apuseni, unde avem posibilităţi excelente pentru speologie. Să nu uităm Cheile Turzii, Cheile Tureniului, Vălul Miresei, castrul roman de la Turda, toate fiind nişte perle ale judeţului Cluj. De asemenea, putem să dezvoltăm turismul ecumenic, pentru că avem ce oferi: Mănăstirile Nicula, Căşiel, Rohia şi multe altele, catedralele din Cluj-Napoca, precum şi bisericile reformate. Aceste lăcaşuri au importanţă istorică şi spirituală şi e păcat să nu depunem eforturi pentru a le face mai cunoscute şi mai vizitate.

Cum vedeți viitoarea majoritate parlamentară și viitorul guvern?

Cred că românii ne vor acorda încrederea lor și vom avea în Parlamentul României o majoritate PSD –ALDE. Românii au nevoie de un Legislativ care să fie atent nu doar la interesele marilor jucători de pe piața economică, cum acționează politicenii de dreapta. Oamenii vor ca reprezentanții lor să fie conectați la realitățile cotidiene ale tuturor categoriilor sociale. Să nu uităm că în perioadele guvernelor PSD, România a înregistrat creștere economică. Guvernele PSD au avut grijă ca pensiile și salariul minim pe economie să crească și au avut, totodată, măsuri apreciate de mediul de afaceri. Prioritățile social-democraților sunt: acordarea de facilități fiscale pentru cetățeni (scăderea TVA, scutirea pe profitul reinvestit, eliminarea de taxe nefiscale, impozit zero pe dividende), astfel încât să aducem cât mai mulți români în clasa de mijloc. Fiecare om care muncește din greu merită o locuință, acces la educație și servicii de sănătate de bună calitate, și, de ce nu, o vacanță pe an împreună cu familia. Suntem parte a Uniunii Europene și avem dreptul la o viață decentă.

 Poate social-democrația să câștige la Cluj?

Județul Cluj a fost în vizorul DNA, după ultimii ani de administrație PD-PNL. Fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Radu Bica, a fost arestat pentru fapte de corupție, apoi fost arestat și președintele Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, pentru luare de mită, fals în înscrisuri și complicitate la spălare de bani. Să nu uităm cazul Apostu, fostul primar PD al municipiului Cluj-Napoca. Acești politicieni au aruncat o anatemă pe Cluj și pe administrație. Cred că mitul politicii de dreapta s-a cam spulberat la Cluj. Alături de colegii mei din județul Cluj formăm o echipă puternică, cu experiență și suflu tânăr. Îmi doresc ca cetățenii să își pună încrederea în noi și în proiectele pentru care ne luptăm. Scopul nostru este să redăm oamenilor demnitatea pe care o merită, să se simtă respectați și doriți în țara lor.

Cum veți convinge mai mulți tineri să voteze cu PSD?

PSD are programe pentru sprijinirea tinerilor. Locuinţele pentru tineri sunt un lucru foarte important, prin Programul Naţional de Locuinţe pentru Tineri, cu subvenţionarea chiriei, vrem să asigurăm 1500 de locuinţe pe an cu destinaţia de locuinţă de serviciu pentru medici tineri, profesori debutanţi, tineri din medii dezavantajate, tineri cu dizabilităţi. Un alt lucru foarte important sunt creditele avantajoase pentru cursuri, chirii sau avans la casă. Vrem ca valoarea creditului să fie de 40.000 lei, să fie 80% garantat de stat, iar dobânda să fie subvenţionată 100%. Beneficiari vor fi tinerii până în 26 de ani care sunt angajaţi, care urmează o şcoală profesională sau sunt studenţi. Vrem să creştem bursele pentru studenţi, plecăm de la premisa că educaţia este cea mai sigură formă de ieşire din sărăcie şi avem ca principiu accesul egal la educaţie pentru toţi tinerii, la toate nivelurile. PSD îndrăzneşte să creadă în dezvoltarea anteprenorială şi educaţională a tinerilor, tocmai de aceea a lansat un program de guvernare dedicat special acestora, un program pe mai multe capitol, menit să dea tinerilor șansa să-şi dezvolte afaceri, să aibă acces mai facil la locuri de muncă, să studieze pentru ca mai apoi să pună umărul la dezvoltarea României.

 

Comandat de PSD – ORGANIZAȚIA JUDEȚEANĂ CLUJ
Realizat de MAXIM IRINA FLORENTINA INTREPRINDERE INDIVIDUALA
Cod mandatar financiar: 11160007

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More