Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Inundații devastatoare în sudul țării. S-au înregistrat debite istorice – FOTO/VIDEO

0 108

inundatii iulie sud

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) informează că debitele râurilor aflate sub cod roşu şi portocaliu de inundaţii au crescut şi de aproape 400 de ori.

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă de miercuri până vineri după-amiază, alte zece judeţe fiind atenţionate cu cod portocaliu. Avertizarea emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor este valabilă de miercuri, ora 14.00, până vineri, la aceeaşi oră, pentru râuri din bazinele hidrogafice Mureş, Bega Veche, Bega,Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş.

Pe râul Lotru, la staţia Valea lui Stan, sunt 40 cm peste cota de pericol, pe Vedea, la staţia Buzeşti, 74 cm peste cota de pericol, pe Neajlov, la staţia Moara din Groapă, peste 4 cm peste cota de pericol, pe Jiu, la staţia Răcari sunt 9 cm sub cota de pericol, pe râul Latoriţa, la staţia Gura Latoriţei, 15 cm peste cota de inundaţie şi pe râul Olteţ, la staţia Nistoreşti, 6 cm peste cota de inundaţie.

Timp de trei zile, au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de 100 – 180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire o dată la 100, respectiv 200 de ani, relatează Mediafax.

1.184 persoane au fost evacuate, 99 de locuinţe au fost distruse, alte 168 de locuinţe au fost avariate şi 2.003 case au fost inundate, a anunţat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă de la Guvern.

Ministrul a mai precizat că inundaţiile au afectat până în prezent, la nivel naţional, 223 anexe gospodăreşti, care au fost distruse, şi 185 unităţi administrativ-teritoriale.

Au fost afectate 7 drumuri naţionale, pe porţiuni ce însumează 1,5 kilometri, 37 drumuri judeţene pe o distanţă totală de 88,7 kilometri şi 39 drumuri comunale pe porţiuni totale de 239 kilometri.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat miercuri că în urma inundaţiilor au fost afectate 63 de localităţi din 10 judeţe, o persoană din Argeş a decedat şi alte patru din Vâlcea, Argeş şi Teleorman sunt date dispărute, iar 400 de oameni rămaşi izolaţi au fost salvaţi, din care 210 în Vaideeni.

Precipitaţiile din ultimele două zile au depăşit 100-180 de litri pe metru pătrat în Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman, la staţia Nistoreşti de pe râul Olteţ şi la staţia Râmnicu Vâlcea de pe râul Olăneşti fiind înregistrate debite cu probabilitate de revenire o dată la 100-200 de ani, potrivit ANAR.

http://youtu.be/B1BY_AJefLw

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More