Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Inundații în Maramureș. Debitele râurilor sunt în scădere, dar pericolul se menține

0 61

Debitul râului Tisa se menține constant în dreptul localităților Teceu și Crăciunești, localitate în care se află și sistemul de alimentare cu apă a municipiului Sighetu Marmației, precizează un comunicat al Instituției Prefectului Județului Maramureș.

În localitatea Crăciunești, unde a fost semnalată cea mai gravă problemă, debitul apei este constant, la fel și în zona Teceu, însă se așteaptă să crească cu aproximativ jumătate de metru.

„Pe toate cursurile de râuri cota apei este în scădere, iar cele două maluri sunt sub control. La Teceu și Crăciunești vor rămâne peste noapte jandarmi și personal din cadrul SGA Maramureș în schimburi, pentru a urmări debitul apelor, dar momentan sunt în scădere”, a declarat prefectul Anton Rohian, aflat în zona localităților Teceu-Remeți.

Zeci de hectare de terenuri agricole, pășuni și o porțiune de drum județean din localitatea Șieu au fost inundate, în urma ploilor abundente din ultimele ore pe teritoriul județului Maramureș, informează un comunicat de presă al Instituției Prefectului, remis, sâmbătă, AGERPRES.

În localitatea Șieu au fost inundate două hectare de teren arabil, 10 hectare de pășuni și fânețe și a fost afectat DJ 171A pe o porțiune de un km, în zonă circulându-se cu dificultate. În localitățile Giulești, Berbești au fost inundate 12 hectare teren arabil și 12 hectare pășuni.

Cea mai gravă situație este în localitatea Crăciunești, pe albia râului Tisa, unde efective din cadrul ISU Maramureș (12 cadre), IJJ Maramureș (cinci cadre), IPJ Maramureș (două cadre), ITPF Maramureș (10 cadre), SGA Maramureș (cinci persoane) și personal din cadrul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (15 persoane) intervin pentru ridicarea unui dig de protecție cu saci de nisip pentru protejarea stației de captare apă și pompe. În aceasta zonă se acționează cu două buldoexcavatoare, două autobasculante și un ifron.

În municipiul Baia Mare, au fost înfundate două podețe, iar în localitatea Vișeu de Sus a fost inundat subsolul unei case. În ambele cazuri, s-a intervenit cu o autospecială și trei subofițeri.

Zonele aflate sub incidența avertizărilor hidro-meteorologice sunt monitorizate în continuare.

Sâmbătă, au fost emise nouă avertizări hidrologice de cod galben și portocaliu. Acestea vizează zonele: Firiza, Vișeu, Cavnic, Vaser, Nistru, Iza, Mara, Vadu Izei și Valea Vișeului.

De asemenea, potrivit unei informări publice a ISU Maramureș, pompierii militari au acționat în zona Piatra, comuna Ruscova pentru aducerea la mal a două utilaje care au rămas în albia râului Tisa.

Tot personalul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației, aflat în tura liberă, a fost alarmat și se află pe teren pentru a monitoriza zonele cu risc și pentru a interveni acolo unde se impune.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More