Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Inundații în patru localități din Bistrița-Năsăud în urma unei ploi torențiale – FOTO

0 182

O ploaie torențială însoțită pe alocuri de grindină s-a abătut miercuri seara asupra județului Bistrița-Năsăud, producând inundații în patru localități, Au fost afectate drumuri de acces, podețe și gospodării, informează Agerpres.

În comuna Târlișua de pe Valea Țibleșului, localitate care în urmă cu zece ani a fost afectată de grave inundații, locuitorii satelor Borleasa și Racates s-au trezit cu drumurile de acces blocate de aluviuni, în urma scurgerilor antrenate de pe versanți și a ieșirii din matcă a unor pâraie.

Primarul Vlăduț Purja a declarat, pentru agenția de presă citată, că sunt blocate căile de acces către locuințele oamenilor și ca un podeț a fost colmatat de aluviuni. Serviciul local pentru situații de urgență intervine la fața locului pentru a remedia situația.

În satul Mocod din comuna Nimigea, șanțurile necurățate au făcut ca apa adunată în cantitate mare să iasă pe un drum lateral și să ajungă până în curtea unor localnici.

De asemenea, potrivit primarului Mircea Runcan, vântul puternic a pus la pământ un plop în localitatea Mititei, care a blocat drumul național 17D. Angajații primăriei au intervenit, însă, prompt și au degajat carosabilul.

În zonele periferice ale orașului Beclean, scurgerile de pe versanți au dus la inundarea a trei gospodării, dar primarul Nicolae Moldovan a afirmat că nu s-au produs pagube serioase.

În localitățile afectate intervin și pompierii din Beclean, pentru înlăturarea efectelor produse de inundații.

Comunicat ISU Bistrița:

În după masa zilei de 15 iunie a.c., în urma cantitaţilor mari de precipitaţii căzute în unele zone din judeţul Bistriţa – Năsăud, în mai multe localităţi a fost necesară intervenţia Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente. Menţionăm faptul că, în intervalul orar 19.00 – 24.00, a fost emisă o atenţionare hidrologică COD GALBEN – scurgeri importante de pe versanţi, cu depăşiri ale cotelor de atenţie în zona Bazinului Someşului Mare, respectiv trei atenţionări COD GALBEN – frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată a vântului şi ploi cu caracter de aversă ce au depăşit  local 20 – 25 l /mp.
În satul Mocod, comuna Nimigea, şanturile nu au putut prelua întreaga cantitate de apă pluvială, astfel că o stradă a fost inundată pe o distanţă de aproximativ 200 m, iar apele au ajuns în curtea unei gospodării. Din cauza vântului, pe DN 17 D, la ieşirea din loc. Mititei, a căzut un arbore şi a blocat circulaţia pe un sens de mers. Pentru sprijinirea populaţiei, a fost necesară intervenţia CLSU Nimigea.
În comuna Spermezeu, CLSU a acţionat cu un buldoexcavator pentru decolmatarea unui număr de şapte podeţe şi a unui drum forestier, afectat pe o distanţă de cca. 5 km. De asemenea, au fost inundate un hectar de teren arabil şi două hectare fânaţe.
În comuna Târlişua au fost afectate: 2 km de drum judeţean, 4 km de drum comunal, 2 km de drum forestier, 5 km de drum agricol, 10 podeţe şi au fost colmatate 2 km de şanturi şi au fost inundate 10 ha teren arabil şi cinci gospodării. Şi aici, CLSU Spermezeu a acţionat pentru înlăturarea efectelor înregistrate în urma ploilor abundente.
În Beclean, şanturile nu au putut prelua apele pluviale, iar două gospodării şi 0,5 ha teren arabil au fost inundate. Pentru sprijinirea gospodăriilor afectate, au acţionat CLSU Beclean şi un echipaj de la Garda de Intervenţie Beclean, cu o motopompă.
În continuare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa – Năsăud monitorizează situaţia din teren şi alocă resursele necesare sprijinirii populaţiei în situaţiile în care se impune.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More