Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Învățământul dejean este în doliu. Petre Stăvariu, fost director al LAPI Dej a încetat din viață

0 5.909

Unul dintre profesorii care în întreaga sa carieră și-au pus amprenta pe dezvoltarea învățământului și a sportului dejean, Petre Stăvariu a încetat din viață în urma unei îndelungate suferințe.

A condus și format zeci de generații de elevi cât timp a fost profesor, diriginte sau director la Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej, unde a condus de pe bancă și cu sufletul spre culmi înalte sportul dejean și în special baschetul feminin.

Petre Stăvariu a fost profesor de sport, a condus zeci de generații de sportive din Dej, obținând rezultate semnificative la nivel județean și național. Sub comanda sa, în 1991 s-a înființat, pe lângă AS Unirea Dej, secția de baschet-fete, al cărei antrenor a fost, iar în 1993 Someșul Dej a reușit promovarea în Divizia A.

În îndelungata și fructuoasa sa carieră a condus și destinele Liceului ”Teoretic Alexandru Papiu Ilarian”, din funcția de director, rămânând alături de activitatea sportivă și de învățământ dejeană chiar și după ieșirea la pensie.

Petre Stăvariu a fost sufletul și inițiatorul proiectului de înființare la Dej a Centrului Național de Excelență în volei (CNEV), unde își desfășoară și acum activitatea zeci de sportivi din Dej și din toată țara.

”În 1990, imediat după revoluție, au luat naștere la Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” și clasele speciale cu profil sportiv cuprinse în filiera vocațională, cu specialitatea baschet fete și volei băieți. Inițiatorul înființării vocaționale a fost profesorul Ioan Petru Stăvariu, fostul director al Clubului Sportiv Școlar, devenind astfel întemeietorul sistemului de pregătire integrată prin clasele sportive, începând din a V-a până în a XII-a”, se arată în volumul Dej Istorie și Legendă al prof. Constantin Albinetz.

Petre Stăvariu s-a stins din viață noaptea trecută, la vârsta de 71 de ani, după ce s-a confruntat cu grave probleme de sănătate, fiind răpus de cancer.

Ne exprimăm condoleanțe pentru imensa pierdere suferită familiei, colectivului didactic din cadrul Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” și suntem alături în gândurile noastre de regret profund față de toți cei care l-au cunoscut și îndrăgit pe stimatul profesor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More