Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ioan Rus este noul șef al PSD pe Transilvania

2 127

Victor Ponta a fost reales președintele Partidului Social Democrat la Congresul național care a avut loc în acest weekend la București. Noua funcție de președinte executiv al PSD i-a revenit lui Liviu Dragnea. Social-democrații și-au ales și vicepreședinții, clujeanul Ioan Rus fiind desemnat în fruntea regiunii de Nord-Vest.

Alegerea vicepreședinților PSD pe criteriul regiunilor de care sunt responsabili este considerat a fi primul pas spre regionalizarea României.

Dacă pe regiunea Nord-Vest Transilvania a fost ales vicepreședinte Ioan Rus, care este și posibilul candidat pentru funcția de guvernator al regiunii după finalizarea regionalizării țării, PSD mai propune alte funcții de vicepreșediți astfel:

– Regiunea Nord-Est: Gheorghe Nichita
– Regiunea Sud-Est: Marian Oprişan
– Regiunea Sud: Mircea Cosma
– Regiunea Sud-Vest: Paul Stănescu
– Regiunea Vest: Ion Mocioalcă
– Regiunea Centru: Mircea Duşa
– Regiunea Bucureşti-Ilfov: Robert Negoiţă.

Vicepreşedinţi la nivel naţional au fost aleşi, în ordinea numărului de voturi obţinute: Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejenariu, Constantin Niţă, Dan Şova şi Ion Călinoiu.

Cele cinci funcţii de vicepreşedinte alese din rândul Organizaţiei de femei au fost adjudecate, în ordinea numărului de voturi, de Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Olguţa Vasilescu, Gabriela Firea.

Cine este Ioan Rus

Născut în 21 februarie 1955 la Urișor, județul Cluj, Ioan Rus a devenit membru al PDSR în 1994. Doi ani mai târziu a devenit prefect al Clujului și după patru ani a fost desemnat președinte al Consiliului Județean. În timpul guvernării Năstase, Ioan Rus a fost ministru de interne și apoi vicepremier.

În 2004 a candidat la alegerilor locale pentru funcția de primar al Clujului, pierdută în fața lui Emil Boc, deși câștigase majoritatea voturilor în primul tur de scrutin. În 2007 a demisiunat din funcția de președinte al PSD Cluj și apoi a renunțat la toate funcțiile din partid la nivel local și național, dar a revenit în forță în 2013.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More