Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Iohannis: Am decis să-l desemnez pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru

0 46

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, cu partidele parlamentare, că a decis să-l desemneze pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat marţi, la consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui prim-ministru, liderii PNL-USR PLUS-UDMR, pentru formalizarea coaliţiei şi pentru viteza demersurilor din parlament. Preşedintele s-a întâlnit simultan cu liderii celor trei formaţiuni şi cu premierul propus Florin Cîţu.

”Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formaţiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze şi s-au cristalizat. Între timp, o coaliţie formată din PNL, USR-PLUS şi UDMR a fost formalizată şi a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României, şi astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formaţiunilor care formează coaliţia de centru-dreapta s-au prezentat împreună şi au propus un candidat pentru poziţia de Prim-ministru. Aşadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîţu pentru poziţia de Prim-ministru.”, a declarat preşedintele în prezenţa premierului desemnat.

”Mulţumesc, domnule Preşedinte! Mulţumesc pentru încredere, mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama şi ştiu perioada dificilă prin care trece România şi vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată. În acelaşi timp, domnule Preşedinte, aş vrea să fac o declaraţie fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate şi una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puţine costuri pentru români, şi să reaşezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă. Vin în faţa dumneavoastră cu o echipă de profesionişti. În acelaşi timp, fiecare minister şi fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire. Şi nu în ultimul rând, domnule Preşedinte, vă asigur de un parteneriat transparent şi onest, pentru că împreună avem acelaşi obiectiv, dezvoltarea României. Mulţumesc!”, a declarat Cîţu.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. 

 Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More