Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

IPJ Maramureș răspunde Ziarului de Baia Mare. Un text cu „informații eronate” și „caracter denigrator”

0 679

Din nou scântei între IPJ Maramureș și o publicație maramureșeană. Inspectoratul de Poliției a transmis un comunicat de presă prin care se explică anumite acțiuni ale unor oameni ai legii, acțiuni criticate de ziarul băimărean.

Inspectorul Șef al IPJ Maramureș, Grozavu Liviu-Constantin a transmis un comunicat de presă prin care răspunde unui articol publicat la data de 27 decembrie 2018 în Ziarul de Baia Mare. Acesta acuză că textul respectiv prezintp informații eronate, cu un caracter tendețios și denigrator și că, de asemenea, întregul articol este semnificativ subiectiv. Redăm mai jos comunicatul șefului IPJ Maramureș.

„Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la aspectele semnalate în articolul Video EXCLUSIV. MASCAŢII i-au BĂTUT, i-au AMENDAT, i-au… CONFUNDAT. Când a sosit Ambulanţa, un MASCAT a scos PISTOLUL la şofer şi  i-a spus PLEACĂ. Bătuţi, borşenii au fugit printre blocuri la SPITAL, postat pe site-ul www.ziaruldebaiamare.ro, la data de 27 decembrie 2018, vă comunicăm că a fost dispusă efectuarea cu celeritate a unor verificări punctuale privind modul de gestionare a intervenţiei poliţiştilor. În urma verificărilor s-a constatat că poliţiştii au acţionat în conformitate cu prevederile legale, în limitele competenţelor şi într-o manieră obiectivă şi fermă, cu respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor.

          Prin intermediul textului menţionat au fost transmise opiniei publice informaţii eronate, cu un caracter tendenţios şi denigrator privind modalitatea de intervenţie a poliţiştilor, cu o doză semnificativă de subiectivism, bazate pe relatări şi imagini video neconcludente, posibil furnizate de către persoane sancţionate pentru un comportament inadecvat faţă de societate şi instituţiile statului. Caracterul subiectiv al articolului de presă rezultă şi din omiterea prezentării întregului şir al evenimentelor, neprecizându-se acţiunile agresive şi de intimidare utilizate de către contravenienţi şi persoanele din anturajul acestora.

          Afirmaţia că poliţiştii ar fi fost protagoniştii mai multor cazuri de violenţă asupra unor participanţi la trafic, pe străzile oraşului Borşa, asemănate cu „scenele siciliene”, este falsă. Precizăm că în noaptea de 26 spre 27 decembrie 2018 poliţiştii din Borşa au efectuat activităţi de supraveghere a traficului rutier, în cadrul unei acţiuni organizate pentru depistarea conducătorilor auto aflaţi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, beneficiind de suportul tactic al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş.

          Pe parcursul desfăşurării activităţilor de control, doi pasageri dintr-un autoturism ce se deplasa pe strada 22 Decembrie, care nu făceau obiectul verificărilor în acel moment, trecând pe lângă filtrul organizat, au adresat poliţiştilor injurii, însoţite de semne obscene şi cuvinte jignitoare. În consecinţă, autoturismul a fost urmărit şi oprit în trafic de poliţişti, în vederea luării măsurilor legale. Contrar afirmaţiilor din articolul menţionat, după ce au coborât din autoturism cei doi bărbaţi au continuat să se manifeste agresiv, au lovit geamul portierei autospecialei de poliţie, motiv pentru care au fost imobilizaţi de către luptării Serviciului de Acţiuni Speciale. Precizăm că aceste aspecte, privind agresivitatea, încercarea de a se opune imobilizării şi atitudinea ostilă a persoanelor în cauză la adresa personalului de intervenţie, nu au fost menţionate în articolul de presă.

          Referitor la aspectele potrivit cărora “alți doi tineri au fost opriți de către polițiști și mascați și… au avut aceeași soartă. Au fost dați jos din mașină și călcați în picioare de mascați”, prezentate la finalul articolului, precizăm că logica desfăşurării evenimentelor şi verificările efectuate infirmă aceste afirmaţii. După ce au fost imobilizaţi, cei doi bărbaţi au fost conduşi la sediul poliţiei pentru luarea măsurilor legale, nefiind oprite alte autoturisme în trafic.

          Un alt aspect prezentat eronat a fost că  personalul medical ar fi fost împiedicat de un „mascat” să intervină la eveniment, prin ameninţarea şoferului ambulanţei cu un arma din dotare. Precizăm că la faţa locului a sosit o ambulanţă însă, întrucât solicitantul nu s-a adresat în vederea acordării îngrijirilor medicale, ambulanţa s-a retras.

          Caracterul subiectiv al articolului rezultă şi din faptul că nu au fost prezentate nici evenimentele ulterioare sancţionării celor doi bărbaţi, în care au fost implicate mai multe persoane din anturajul contravenienţilor, care au  manifestat o atitudine de intimidare a forţelor de ordine.

          Pe tot parcursul activităţilor desfăşurate nu a fost folosit armamentul din dotare, folosindu-se doar procedeele tactice de imobilizare şi încătuşare. Menţionăm că în cursul anului 2018 luptătorii Serviciului Acţiuni Speciale Maramureş au desfăşurat 440 activităţi specifice (nouă dintre acestea pe raza oraşului Borşa). În cadrul acestor activităţi, în şapte cazuri s-a impus folosirea forţei (la Borşa o singură dată, pentru gestionarea evenimentului de referinţă).

Aşa cum am precizat şi cu alte ocazii, corectitudinea acţiunilor profesionale ale poliţiştilor constituie o preocupare permanentă a conducerii inspectoratului. ”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More