Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

ÎPS Andrei Andreicuț ”cadorisit” cu un titlu de cetățean de onoare de ziua lui

0 1.125

Consilierii locali dejeni au aprobat în cadrul ședinței de azi un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Dej Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

”Serviciul Cultură, Culte, din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Dej propune acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Dej Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului” se arată în proiectul de hotărâre, al cărui inițiator a fost primarul Costan Morar.

ÎPS Andrei va primi acest titlu, în mod oficial, mâine la Dej, când va participa la inaugurarea noului Muzeu Municipal Dej, aflat sub atenta grijă a directorului Serviciul Cultură, Culte, din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Dej, și anume Constantin Albinetz.

Directorul Muzeului Dej a fost și cel care a susținut, în fața consilierilor locali dejeni, expunerea de motive care a stat la baza acestui proiect de hotărâre. Din toată expunerea de motive nu s-a lăsat să se înțeleagă care a fost contribuția Mitropolitului Clujului la bunăstarea sau dezvoltarea Dejului, nu a reieșit nicio clipă că Arhiepiscopul ar fi promovat buna imagine a municipiului în țară sau străinătate. Mai pe scurt, niciunul dintre numeroasele puncte ale expunerii nu a arătat că ÎPS merită un astfel de titlu, singura mențiune cu referire la Dej fiind aceea că în anul 2017 ÎPS Andrei ar fi avut peste 20 de acțiuni în zona Dejului. Ce reprezintă acele acțiuni în mod concret, în afară de slujbe sau sfințiri de biserici, nu a spus nimeni.

În rest, s-a prezentat toată activitatea acestuia de când a intrat în preoție, distincțiile primite de-a lungul vieții, s-au înșirat toate titlurile academice și onorifice, toată activitatea socio-culturală, pastorală, ecumenică sau misionară desfășurată, s-a prezentat activitatea publicistică sau contribuția la ridicarea de biserici și case parohiale, toate acestea în alte localități decât Dejul. Și totuși, a fost numit CETĂȚEAN de Onoare al Dejului, fără ca măcar să aibă vreo legătură cu Dejul.

Chiar dacă mai pe sub mustață, mai pe ocolite, mare parte dintre consilieri au strâmbat din nas la această propunere, în final au răspuns cu toții cu o timidă ridicare din mână și au aprobat acest proiect de hotărâre.

Au existat atâția educatori și profesori, care au format generații întregi de oameni de seamă ai orașului, dar n-au fost cadorisiți cu astfel de titluri. Au fost o multitudine de personalități din Dej, care s-au remarcat în țară și străinătate și au dus numele Dejului mai departe în cele mai înalte medii, dar n-au beneficiat de astfel de atenții.

Să fie interese politice la mijloc? Să fie interese sociale sau de altă natură? Nu putem ști asta. Ce știm este că mâine, 24 ianuarie, ÎPS Andrei își va serba ziua de naștere la Dej, la inaugurarea Muzeului, ocazie cu care va primi și importantul titlu acordat de municipalitatea dejeană.

Primarul Costan Morar s-a rezumat doar să spună că ”Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, este o personalitate complexă, la care se adaugă trăsăturile morale care atestă că în activitatea sa s-a simţit şi se simte răspunzător nu numai profesional, ci şi în relaţiile cu oamenii, ceea ce dă măsura angajamentului faţă de sine însuşi şi lumea în care trăieşte, conferindu-i şi o autoritate morală care-i întregeşte identitatea.”

Atât. Nimic despre Dej, despre ce a făcut ÎPS Andrei ca să primească acest titlu, despre ce legătură are ”Înaltul” cu orașul de pe Someș.

La fel de bine, acest titlu putea fi acordat Protopopului Ioan Buftea, un om cu adevărat implicat în viața societății dejene, atât în plan spiritual, cât și în acțiuni de binefacere, acțiuni culturale sau administrative. Și, mai presus de toate, un dejean, cetățean al orașului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More