Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

ÎPS Teodosie, cercetat de DNA pentru luare de mită și declarații false

0 88

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost pus sub control judiciar pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, fiind acuzat că, în perioada 2010-2016, a folosit şi prezentat declaraţii false către APIA pentru a primi fonduri europene de peste 1,3 milioane de lei. De asemenea, prelatul este acuzat că a luat mită 500 de euro de la o persoană.

Printre măsurile impuse se află și aceea ca Teodosie Petrescu să nu desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși.

El este acuzat de luare de mită și de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, procurorii au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de Stere Beca, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, toți pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, precum și față de Aurelian Ștefan, pentru tentativă la fapte reținută la ceilalți suspecți.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în perioada 2010 — 2016, Teodosie Petrescu și ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

Procurorii au reținut că, în declarațiile prezentate la APIA, inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/”vii pe rod cu struguri nobili pentru vin’, în condițiile în care, începând cu 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

„Un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în 2010 — 142.988,37 lei, în 2011 — 148.610,21 lei, în 2012 — 239.732,26 lei, în 2013 — 262.267,07 lei, în 2014 — 281.733,52 lei, în 2015 — 281.633,28 lei, în 2016 plățile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei)”, se arată în comunicat.

DNA mai precizează că, în primăvara anului 2016, Teodosie Petrescu a primit de la o persoană suma de 500 de euro în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Teodosie Petrescu, trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat, să nu desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși, să nu se apropie de ceilalți suspecți/inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

„Inculpatului Petrescu i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, subliniază DNA.

Arhiepiscopul Tomisului, audiat la DNA Constanța

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, s-a prezentat luni la sediul Direcției Naționale Anticorupție Constanța, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, el a venit pentru a fi audiat de procurori într-un dosar în care se fac cercetări privind fonduri europene.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More