Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Istoria jocului de blackjack

0 46

Blackjack este unul dintre cele mai apreciate jocuri de cărți din lume, cu reguli destul de simple și șanse mari de câștig pentru jucătorii experimentați. Se spune că marja de profit a „casei” scade chiar și sub 1%, în cazul în care dealerul are în față un jucător care abordează o strategie optimă de joc.  

Fiind un joc inventat cu peste 500 de ani în urmă, nu este foarte clar cum a început istoria blackjack-ului. Sunt mai multe variante vehiculate, dar cea mai credibilă pare cea că se trage dintr-un joc din Franța din anii 1700. Acesta se numea Vingt-et-Un, în traducere 21 (numele sub care îl cunosc mulți dintre români).

Există istorici care susțin că un joc asemănător era la modă și în timpul Imperiului Roman. Se juca prin intermediul unor piese de lemn care aveau anumite numere. Totuși, mult mai credibilă pare varianta în care jocul are origini franceze. La acest lucru contribuie și faptul că jocul de blackjack a fost adus în America de Nord de către coloniștii francezi.

Secolele XVIII și XIX au contribuit intens la popularizarea jocului de blackjack, chiar dacă regulile erau diferite în acele vremuri. Însă blackjack-ul a devenit și mai apreciat din secolul XX, pe măsură ce cazinourile din Las Vegas au introdus jocuri noi. Iar blackjack-ul a devenit unul dintre jocurile legalizate de Comisia de Jocuri din Nevada.

O bornă istorică este apariția cazinourilor online, care au introdus rapid jocul în ofertă. Blackjack a devenit astfel mult mai accesibil pentru oameni întrucât se putea juca de oriunde și cu tot felul de mize. În ultimii ani, oamenii pot să joace chiar și blackjack live la o parte dintre operatorii licențiați de ONJN, într-un mediu sigur și responsabil. Distracția este autentică, în condițiile în care poți juca la mese la care dealerii vorbesc și limba română, iar mizele sunt pentru toate buzunarele.

Primii numărători de cărți au apărut în anii ’50

Pe măsură ce jocul devenea tot mai popular, nu puțini au fost cei care nu au dorit să vadă blackjack-ul doar ca sursă de divertisment, ci au încercat să învingă casa și prin număratul cărților. Așa se face că în 1957 a apărut chiar și o carte despre număratul cărților la blackjack, aceasta fiind scrisă de patru jucători pe nume Baldwin, Cantey, Maisel și McDermott.

De asemenea, în 1962 a apărut o altă carte despre acest subiect, scrisă de Edward O. Thorp. Dar cea mai cunoscută poveste despre număratul cărților la blackjack este cea a studenților de la MIT. Aceștia au pus pe jar cazinourile din Vegas și nu numai după anul 1979. Foarte pricepuți la matematică, ei numărau cărțile la blackjack, sub coordonarea profesorului Bill Kaplan.

Cazinourile și-au dat seama că au o adevărată problemă, iar număratul cărților la blackjack a început să devină o practică neacceptată, în condițiile în care pagubele erau destul de mari. Se spune chiar că studenții de la MIT au reușit să plece acasă cu un premiu de 500 de mii de dolari într-o singură seară. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute povești din domeniul jocurilor de noroc, care a adus și la apariția filmului 21, cu Kevin Spacey în rolul principal.

În ce privește cel mai mare câștig din istoria jocului de blackjack, se crede că acesta îi aparține lui Kerry Packer, un milionar din Australia. Acesta era mare pasionat de blackjack, iar el a reușit să plece acasă cu 20 de milioane de dolari după o singură seară petrecută la cazinoul MGM din Las Vegas. El a mizat câte 250 de mii de dolari la fiecare mână și a jucat la opt mese în același timp. La finalul serii, el a lăsat un bacșiș de 1 milion de dolari dealerilor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More