Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Istoria și beneficiile salamului

0 3.540

Salamul este un cârnat de origine italiană (salami), preparat din carne tocată, amestecată cu condimente și umplută în intestine. De obicei, este uscat și tare în comparație cu alte tipuri de cârnați. În prezent este consumat în aproape toată lumea, inclusiv în România, unde a avut și are un succes enorm.

Istoria salamului

Originea sa este italiană și nu se știe când a fost preparat primul salam așa cum este cunoscut astăzi. În epoca romană, salamurile făceau parte dintr-un grup de alimente numite „salsum”, care înseamnă „sărat”. Salamul face parte din categoria cărnii de porc sau de vită uscate la aer.

Cel mai vechi salam din Italia este fabricat în nord-estul Siciliei, în Sant’Angelo in Brolo, din carnea incredibil de suculentă a unei rase de porc numită „Nero di Nebrodi”.

Se poate observa că în aceeași zonă se produc diferite tipuri de salam. În 2009, un salam din Abruzzo numit „Ventricina del Vastese” a câștigat premiul întâi la un concurs național.

Cârnați sticks – oferte

Un alt soi interesant, numit „Salamini alla Cacciatora”, este preparat în multe regiuni diferite din Italia. Acestea sunt salamuri de dimensiuni mici și erau luate de vânători pentru o gustare rapidă.

Din ce este făcut salamul?

Salamul poate fi definit ca fiind un tip de cârnat fermentat obținut prin maturarea cărnii.

Preparat în principal din carne de porc, dar salamul poate conține și carne de vită. Există anumiți producători care produc cârnați din alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de gâscă, de vițel și de vânat.

De asemenea, există grăsime de porc, sare și unele condimente, în funcție de regiune.

Cum se face salamul?

Există mai multe tehnici de preparare a acestui cârnat delicios, dar noi vom menționa metoda tradițională.

Carnea se amestecă cu grăsime și apoi cu ierburi și condimente, cum ar fi sarea, usturoiul sau oțetul. Amestecul de carne poate conține, de asemenea, o anumită cantitate de conservanți pentru a adăuga culoare și a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Aceste amestecuri sunt apoi ambalate în intestine naturale sau sintetice și apoi atârnate pentru a se usca și întări într-un mediu răcoros, întunecat și uscat.

Informații nutriționale despre salam

Pentru că este în principal un cârnat din carne, are o cantitate mare de proteine și oferă 22,6 grame de proteine la 100 g.

Este bogat în grăsimi mononesaturate, cu o cantitate mai mică de grăsimi saturate și niveluri minime de grăsimi polinesaturate.

Cantitatea de carbohidrați va depinde de faptul dacă salamul respectiv folosește sau nu zahăr în amestecul de condimente.

În plus, este o sursă bogată de vitamina B, în special vitaminele B1 și B12.

Cârnați sticks – oferte

Care sunt beneficiile salamului?

Salamul este un cârnat care are o mulțime de beneficii, printre care avem:

– Este o sursă majoră de vitamine B: Aceste vitamine sunt extrem de esențiale pentru menținerea unor procese cognitive sănătoase, a metabolismului energetic și pentru sănătatea sistemului imunitar și a scheletului.

– Are o cantitate bună de sodiu: Există un motiv întemeiat pentru a menționa sodiul în această listă, deoarece este considerat un mineral „esențial”. Pentru cei care urmează o dietă integrală, anumite cantități de salam pot oferi o doză utilă de sodiu.

– Conține bacterii potențial benefice: În timpul procesului de fermentare, în cârnați, în special în jurul intestinului, se dezvoltă cantități semnificative de bacterii. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de „bacterii benefice” și contribuie la scăderea concentrațiilor de nitrați.

– Oferă o mare varietate de nutrienți: Salamul are o cantitate mare de nutrienți. Oferă un amestec decent de proteine, vitamine și minerale.

Aici veți găsi o listă a diferențelor dintre pepperoni și salam:

Salamul este un cârnat condimentat care este uscat la aer, tratat și, de obicei, consumat rece. Pepperoni este un cârnat care se condimentează cu piper și paprika, ambele preparate cu carne de porc sau de vită.

Pepperoni este un tip de salam, dar salamul nu este un tip de pepperoni.

Salamul poate fi preparat cu diferite tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc, de vită sau de pasăre, în timp ce pepperoni are un amestec de carne de vită și de porc.

Salamul este servit la prânz, de obicei în felii. Pepperoni se servește în principal la pizza și nu se consumă de obicei tăiat în felii.

În România, într-o vreme, cel mai cunoscut și popular salam era salamul de Sibiu. În comunism era considerat un produs de lux. Și salamul de Sibiu are origini italiene. În 1910, italianul Filippo Dozzi ar fi înființat, la Sinaia, o fabrică de salamuri, stațiunea fiind aleasă datorită condițiilor climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și cu garanție de luni de zile. Dozzi venise în România în 1895, inițial ca muncitor în construcții.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.