Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

ISU | Exerciţiu internaţional de protecţie civilă finanţat prin fonduri europene desfăşurat la Cluj – FOTO

0 44

În cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului a fost desfășurat un exercițiu fără forțe în teren pentru module de protecție civilă, echipe de suport/asistenta tehnica si echipe de protecție civila, finanțat prin fonduri europene cu scopul de a îmbunătăți cooperarea între aceste structuri din Mecanismul de Protecție Civila al Uniunii Europene.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgenta, împreună cu consorțiul format din Centrul de Management al Crizelor din Finlanda, Departamentului de Coordonare Crize si Dezastre din Ministerul Federal de Interne din Austria Departamentului de Protecție Civila din Italia a desfășurat pentru prima oară în Romania, la Cluj, in perioada 14-18 martie 2016 exercițiul de tip TTX (Table Top Exercise) pentru module de protecție civila: Lot 1 – exerciții fără forte in teren în spațiile puse la dispoziție de Universitatea de Stat Babeș Bolyai – Facultatea de Știința și Ingineria Mediului / Institutul de Cercetări pentru Sustenabilitate și Managementul Dezastrelor Bazate pe Calculul de Înaltă Performanță.

Proiectul TTX LOT1, depus in cadrul licitației DGECHO nr. ECHO/BI /SER/2014/03 aprobat de către Comisia Europeana are ca scop elaborarea, planificarea, conducerea evaluarea a cinci exerciții de simulare (fără forte in teren) in cadrul cărora va fi pregătit personalul de conducere al modulelor de protecție civila, al echipelor de suport asistenta tehnica (TAST) si experți de protecție civila, in vederea îmbunătățirii coordonării interoperabilității modulelor care acorda asistenta dezvoltării competențelor experților implicați in asigurarea sprijinului unei tari care a solicitat asistenta internațională de protecție civila, ca urmare a unei situații majore de urgenţă.

Scenariul exercițiului desfășurat la Cluj a constat in simularea unor incidente cauzate de producerea unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, pe fondul unor incendii de padure pe suprafețe extinse, intr-un stat fictiv ”Modulistan” având consecințe devastatoare asupra populației din zona afectata (număr mare de persoane decedate, rănite, evacuate, disfuncționalități in sistemul de comunicații, afectarea infrastructurii critice si principalelor utilități — cai de comumcatii rețeaua națională de alimentare cu energie electrica, etc).

Urmare a consecințelor cutremurului, guvernul din țara afectată a solicitat sprijin internațional prin intermediul Mecanismului de Protecție Civila al Uniunii, asistenta constând in echipe de căutare-salvare urbana, echipe de intervenție la incendii de pădure (avioane, elicoptere echipate cu bambi buchet precum echipe de lupta la sol, spitale de campanie, generatoare, adăpost temporar hrana, etc.

Astfel, este simulata trimiterea unei echipe de protecție civila (EUCPT) formata din experți provenind din State Membre (Letonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia) care au rolul de a facilita acordarea asistentei internaționale, de a evalua situația de a sprijini autoritățile naționale în gestionarea asistentei comunitare.

La exercițiu au participat module de căutare-salvare urbana si module de lupta împotriva incendiilor de pădure (Austria, Croația, Olanda, Bulgaria, Grecia, Estonia, Letonia, Ungaria, Germania, Islanda si România).

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1093699980692768.1073742202.467241263338646&type=3&uploaded=8

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More