Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

ISU MARAMUREȘ: Peste 15 incendii într-o singură zi

0 61

incendiu-vegetatie-gherla

Ieri, 26.03., pompierii militari din întreg județul Maramureș au lucrat la foc continuu. Aceștia au avut parte de nu mai puțin de 15 situații de urgență în 24 de ore. Dintre aceste situații de urgență cea mai mare pondere au avut-o incendiile de vegetație uscată.
În total, în 24 de ore, flăcările au mistuit în jur de 22 de hectare de vegetație în întreg județul Maramureș.Pentru lichidarea incendiilor, în unele cazuri, pompierii au primit o mână de ajutor din partea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din cadrul primăriilor.

Pe lângă incendiile de vegetație uscată, pompierii au intervenit și la un incendiu izbucnit la o magazie în localitatea Satu Nou de Jos. Detașamentul de Pompieri “ Căpitan Marchiș Adrian” Baia Mare au lichidat incendiul care a distrus magazia de scule și 0.15 hecare de vegetație. De asemenea, tot militarii băimăreni au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unui autobuz în localitatea Baia Sprie. A ars instalația electrică din compartimentul motor al autobuzului.

În jurul orei 16.00, pompierii băimăreni au intervenit în Firiza la un incendiu izbucnit la un șopron de fân. Flăcările au mistuit șopronul de fân din lemn pe o suprafață de 35 de metri pătrați, circa 500 kg de fân și 0.5 hectare de vegetație uscată. S-au degradat și 10 metri liniari de gard din lemn. În urma incendiului, proprietarul, în vârstă de 72 de ani, a suferit o ușoară intoxicație cu monoxide de carbon. Paramedicii de pe Echipajul de Prim Ajutor din cadrul S.M.U.R.D. Baia Mare i-a acordat primul ajutor. În Mogoșești, pompierii băimăreni împreună cu pompierii Punctului de Lucru Șomcuta Mare au stins un incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Au ars 40 de metri pătrați de acoperiș din lemn învelit cu plăci de azbociment și mobilierul dintr-o cameră.

Astăzi, 27.03., spre dimineată, clopotnița unei biserici de pe strada Munteniei din Baia Mare a luat foc. Pompierii militari băimăreni au lichidat incendiul care a distrus clopotnița din lemn pe o suprafață de 24 de metri pătrați și diverse materiale religioase. În urma incendiului, s-au mai degradat două clopote și 4 geamuri.
Inspectoratul Pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș atrage atenția încă o dată asupra pericolelor la care se expun- și îi expun pe cei din jur- cetățenii care dau foc resturilor vegetale și lasă focurile nesupravegheate.

Pentru evitarea unor eventuale situații neplăcute, cetățenii trebuie să respecte următoarele măsuri:
să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau
substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale
combustibile să se facă în locuri special amenajate;
cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea
zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în
baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea
acesteia.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More