Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Joaca de-a semafoarele la Dej. Cine sunt prioritari: pietonii sau șoferii?

0 53

La Dej au apărut, parcă peste noapte mai multe semafoare, instalate în puncte strategice în ultimii ani. Tot peste noapte utilitatea acestor semafoare s-a redus sau a dispărut cu desăvârșire, după ce municipalitatea le-a scos din funcțiune sau le-a modificat programul.

Nu are rost să vorbim aici despre semaforul de la podul de peste râul Someș, care, așa cum a fost instalat, a dat naștere unor cozi kilometrice zilnic atât pe pod, cât și spre strada I.P Reteganu. Deși s-au investit căruțe de bani în semafoare și sistemul de semaforizare a circulației, acel semafor a mai funcționat o perioadă, după care afișa doar galbenul intermitent, pentru ca ulterior să fie scos de tot din priză.

Un alt semafor care bagă lumea în boală este cel instalat pe strada Ecaterina Teodoroiu. Sute de dejeni care locuiesc în zonă și care au copii ce frecventează cursurile Școlii ”Avram Iancu”, au solicitat cu insistențe instalarea unui semafor în zona stației de autobuz ”Pijama”. Zis și făcut!

Doar că după câteva luni de zile în care atât pietonii, cât și șoferii care frecventează des zona s-au obișnuit cu acel semafor, acum acesta funcționează doar pe galben intermitent. Mai mulți dejeni, care locuiesc pe partea opusă a stației de autobuz sau care au copii care merg la școala generală din zonă ne-au semnalat faptul că acum se tem să mai treacă drumul și le e frică să-și lase copiii să meargă singuri la școală.

O femei din Dej ne spune că programul ei de muncă nu-i permite să-și conducă la școală copilul în fiecare dimineață, așa că până acum minorul se deplasa singur spre școală dimineața și tot singur se întorcea spre casă. Însă, de când semaforul nu mai funcționează la întreaga capacitate, ci doar afișează galben intermitent, femeia se teme să-și mai lase copilul să meargă la școală.

Sunt o mămica mai mult decât disperată din cauză că în fiecare dimineață mă gândesc dacă a ajuns cu bine la școală, eu fiind deja la lucru, din cauza nenorocitului de semafor care numai nu se poate repara. Și se circulă haotic în zonă. Băiețelul meu e responsabil, se asigură dar cu toate astea nu opresc mașinile să poată trece. Ieri dimineață o oprit o mașină să-i cedeze trecerea și alta i-a tăiat calea. Doamne, chiar așa contează pentru domnul primar siguranța copiilor din oraș? I-am scris și domnului primar, dar nu am primit niciun răspuns. Cică domnul primar ar dori să testeze dacă merge și așa, pe intermitent, că dejenii îs proști și nu sesizează …lasă că merge și așa….dar chiar nu-i OK”, ne-a scris mămica din Dej.

Această problemă a fost ridicată azi și în cadrul ședinței Consiliului Local, consilierul local Simion Buburuz spunând că a primit și el mai multe sesizări din partea dejenilor că semaforul în cauză este defect.

Cu mare surpriză am aflat că nu este vorba despre o defecțiune, ci de o propunere a consilierului local Gheorghe Giurgiu, pusă în practică ”de probă” de către autoritățile locale, după ce mai mulți șoferi s-au plâns că prin faptul că opresc acolo la culoarea roșie a semaforului se creează cozi de mașini și se îngreunează traficul rutier.

Se pare că pentru autoritățile locale contează mai mult nerăbdarea șoferilor aflați în trafic, care nu au stare să aștepte 40 de secunde la culoare roșie a semaforului, decât siguranța pietonilor care pot deveni victime sigure în momentul în care traversează strada Ecaterina Teodoroiu, fără să aibă acea protecție asigurată de faptul că mașinile opresc obligatoriu pentru a le acorda prioritate de trecere. Am înțelege această măsură dacă zona ar fi una sigură pentru pietoni, iar șoferii ar avea vizibilitate maximă pe acea porțiune de drum apropiată de stația de autobuz. Însă având în vedere că chiar în buza trecerii de pietoni sau în stația de autobuz sunt mereu mașini parcate, șoferii nu văd când cineva se angajează în traversarea trecerii de pietoni, cu atât mai mult dacă e vorba despre copii care merg sau vin de la școală.

Mai mult decât atât, în ședința de Consiliu de azi s-a adus în discuție aplicarea acelei măsuri de galben intermitent și pentru semaforul instalat pe strada Regina Maria, în apropierea Școlii Generale nr. 1 și a Policlinicii Dej. Și asta tot pentru că pentru cele câteva zeci de secunde cât așteaptă la semafor, conducătorii auto formează cozi de mașini și nu au răbdare să stea pe loc.

Sunt cu adevărat momente când semafoarele instalate la trecerile de pietoni au dat semne de slăbiciune sau chiar s-au oprit din cauza defecțiunilor. Am întâlnit cazuri când semaforul pentru pietoni funcționa, iar cel pentru șoferi era oprit sau afișa galben intermitent, punând în confuzie atât conducătorii auto, cât și pietonii. Dar această soluție (de probă sau nu) ca semafoarele să indice doar galben intermitent după ce s-a investit o mulțime de bani din bugetul local pentru achiziționarea lor în forma actuală, cu tot cu dispozitivul de afișare a secundelor, o considerăm o risipă și o bătaie de joc la adresa participanților la trafic, fie ei pietoni sau șoferi.

În replică la acest articol, primarul Costan a anunțat că Semafoarele de pe străzile Ecaterina Teodoroiu şi Regina Maria vor fi din nou funcţionale

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More