Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Klaus Iohannis: „Vom prelungi starea de urgență cu încă o lună”

0 1.317

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferințe de presă faptul că starea de urgență se va prelungi pentru încă o lună. Declarațiile președintelui le puteți citi mai jos.

„Am avut astăzi o ședință de bilanț intermediar. Am dorit să tragem primele concluzii să vedem cum au fost puse în practică măsurile. Am evaluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni.

În comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost așa de mare cum a fost în țări precum Italia sau Spania. Acest lucru vine din faptul că noi am luat din timp măsuri foarte ferme.

Nu este însă momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm măsurile. Totți specialiștii spun că dacă respectăm indicațiile este posibil să nu avem o creștere foarte mare. Dacă nu le respectăm este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut în țările menționate.

Nu suntem încă la vârful epidemiei. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile. O veste bună: la început se știe că a fost complicat să achiziționăm echipamente de protecție.

Avem deja primele rezultate ale măsurilor luate de guvern. Primi în această săptămână 2,5 milioane pentru medici, 5 milioane pentru forțele de ordine, 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni 500.000 de combinezoane de protecție pentru medici. Sunt lucruri care se mișcă. 

Trăgând linie am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. În această săptămână vom elabroa textul decretului. Vom prelugi starea de urgență cu încă o lună. E absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control.

România va trimite o echipă de medici și asistenți medicali în Italia, în zona Milano. Am discutat despre pregătirea pentru rectificarea bugetară. 

Prin această epidemie avem o criză care nu este doar de sănătate publică.  Este o criză care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulți în sectorul de sănătate publică și pentru asistență socială.

Vom avea o situație complicată a bugetului, însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui guvernul să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare care prevede doar câteva schimbări ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile care sunt în scădere dar și cheltuielile și va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor”, a declarat președintele.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More