Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

La ce facultăţi publice din Cluj intri doar cu BAC-ul

0 12.380

ubb cluj

Absolvenții de liceu mai au de susținut doar o singură probă în cadrul Bacalaureatului și sunt deja cu gândul la admiterea la facultate.

Vedeți mai jos lista facultăților unde admiterea se face pe baza notelor obţinute la examenul de Bacalaureat, şi, în anumite cazuri, şi printr-o scrisoare sau eseu de motivaţie.

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

La Facultatea de GeografieFacultatea de Istorie şi Filosofie și Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială admiterea constă într-o scrisoare de motivaţie scrisă de candidaţi de acasă şi depusă la facultate în momentul înscrierii, evaluată cu admis/respins. Candidaţii vor motiva în scrisoare alegerea facultăţii la care s-au înscris, de ce cred că li se potriveşte facultatea respectivă şi ce vor să profeseze după absolvire. Candidaţii admişi la această probă vor fi ulterior repartizaţi în baza mediei de la BAC.

La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi la Facultatea de Business în română, candidaţii vor fi admişi în baza unui eseu motivaţional în care vor explica de ce vor să urmeze facultatea respectivă, pe care îl scriu de acasă şi îl depun în momentul înscrierii la facultate, eseu care va fi evaluat cu admis/respins. Candidaţii admişi la această probă vor fi ordonaţi ulterior funcţie de media de la BAC.

La Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în limba română şi la Facultatea de Management, precum şi la Facultatea de Administraţie europeană, candidaţii vor fi evaluaţi astfel: media oricăror două probe scrise la BAC contează în proporţie de 80% în punctajul final de admitere iar eseul scris şi depus de candidat la înscriere pe tema “U.E. Un proiect de viitor” va contribui în proporţie de 20% la punctajul final de admitere.

La Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în limba engleză candidaţii vor fi evaluaţi în baza criteriilor prezentate anterior, cu menţiunea că absolvenţii de liceu mai au o opţiune în privinţa temei pe care o pot aborda în eseul depus la înscriere. Aceştia pot scrie un eseu pe tema „Globalizarea, o problemă complexă”.

La Facultatea de Studii Americane, candidaţii vor fi evaluaţi pe baza mediei oricăror două probe scrise la BAC (contribuie în proporţie de 80% la punctajul final de admitere) şi pe baza unui eseu pe o temă de cultură şi politică americană, scris acasă şi depus la înscriere (care va conta în proporţie de 20% la punctajul final de admitere).
Detalii despre admiterea la Facultatea de Studii Europene, aici.

Admiterea la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a UBB.

În prima etapă, candidaţii vor scrie de acasă şi vor depune o scrisoare de motivaţie la înscrierea la facultate, evaluată cu admis sau respins. Candidaţii admişi la această probă vor fi repartizaţi după următoarele criterii: media de la BAC, nota obţinută la română scris la BAC, cea mai mare notă obţinută la o probă scrisă la BAC, cu excepţia notei de la limba română sau limba maternă, a doua cea mai mare notă obţinută la o probă scrisă la BAC.

Admiterea la Facultatea de Teologie Greco-Catolică constă într-un interviu evaluat cu admis/respins, urmând ca cei admişi la interviu să fie repartizaţi pe baza mediei obţinute la BAC.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

Admiterea la următoarele facultăţi: Construcţii de Maşini; Electronică,Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei; Ingineria Materialelor şi a Mediului; Inginerie Electrică; Instalaţii, Mecanică – se face funcţie de media generală obţinută la examenul de Bacalaureat.

Absolvenţii de liceu care au susţinut la examenul de Bacalaureat una din probele: matematică, informatică, fizică, chimie, economie – pot opta ca nota obţinută la una din aceste probe să fie considerată în calculul mediei de admitere, cu o pondere de 60% (în acest caz, BAC-ul urmând să conteze în media de admitere în proporţie de 40%).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More