Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

La Dej deszăpezirea se face în etape – Doi încarcă, doi descarcă

0 168

someseanul-ne-deszapezire-Dej (1)

Zăpada abundentă căzută în ultimele zile la Dej creează probleme nu doar autorităților locale, ci și locuitorilor. Iar cum toată lumea trebuie să contribuie la bunul mers al lucrurilor, la Dej deszăpezirea se face în etape.

Astfel, după primul strat de zăpadă căzut pe carosabil, autoritățile locale au scos imediat utilajele la lucru. În câteva ore, cantități impresionante de zăpadă au fost îndepărtate de pe carosabil, în special pe arterele principale. Dar nu așa cum s-ar face în orice țară ce se pretinde europeană, adică prin ridicarea zăpezii, încărcarea ei în remorci și transportul acesteia în altă parte.

Practic, la Dej deszăpezirea se face prin metoda ”aruncarea zăpezii pe trotuare”. În acest moment intră în scenă localnicii. Cum fiecare proprietar de casă sau locuitor mai gospodar vrea ca trotuarul din fața casei, a blocului sau firmei sale să fie curat, pune mâna pe lopată și trece la o altă etapă a deszăpezirii.

Astfel, zăpada aruncată de cei de la SADP pe trotuare este trimisă de către locuitori înapoi în mijlocul drumului. Pentru că, nu-i așa, cu toții vrem trotuare curate pe care pietonii să poată circula.

Este momentul în care utilajele primăriei intră din nou în scenă, pentru că, din nou este zăpadă pe carosabil, asta dacă nu mai ninge oricum între timp. Iar lamele utilajelor împrăștie din nou zăpada, unde altundeva decât pe trotuare.

Dejeanul, gospodar din fire, nu stă mult pe gânduri, înjură printre dinți, pune mâna pe lopată și mai dă o tură de deszăpezire. Bineînțeles, aruncând zăpada tot pe drum. Și iar utilajele de deszăpezire mai dau o tură pentru a îndepărta omătul de pe carosabil.

Prin tot acest proces, zăpada se topește, astfel se împuținează, ajungându-se până la urmă ca aceasta să dispară. Bineînțeles, asta dacă nu mai ninge din nou, pentru că, așa, întregul proces se reia.

Pe strada Florilor din Dej, spre exemplu, sâmbătă seara se putea circula normal pe unele porțiuni. Pe altele însă, erau grămezi mari de zăpadă chiar în mijlocul drumului. În doar câteva minute, am observat trei localnici, harnici nevoie mare, care își curățau trotuarul din fața casei aruncând zăpada în drum. Altul, puțin mai jos, era și mai harnic. A deschis larg porțile și arunca pe șosea chiar și zăpada din propria curte. Că doar vin iar utilajele de la deszăpezire să curețe drumul, nu?

Totul se desfășoară, după cum spuneam, pe drumurile intens circulate din oraș. Pe celelalte, străzile dintre blocuri, sau drumurile din zona mărginașă a orașului, omătul e la el acasă. Mașinile parcate pe trotuare sunt practic îngropate în zăpadă, iar asfaltul abia se vede pe mijlocul drumului din cauza mocirlei sau a grămezilor de omăt.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More