Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

La Dej va demara cel mai mare proiect de modernizare străzi din Transilvania

0 76

someseanul-reabilitare strazi Dej

Primarul municipiului Dej, Costan Morar, a convocat vineri ședință de îndată a Consiliului Local, în cadrul căreia a solicitat discutarea și aprobarea cheltuielilor eligibile pentru proiectul de modernizare străzi.

Cheltuielile eligibile reprezintă 2% cota de contribuție din bugetul local, în valoare de 1.225.509 lei din valoarea totală a proiectului, care este de 75.808.200 lei.

”După o muncă de patru ani de zile, ne apropiem de contractarea celui mai mare proiect de infrastructură străzi în municipiul Dej. Acest proiect, în valoare de aproximativ 17 milioane euro, respectiv 755 miliarde lei vechi, se alătură celor două mari investiţii pe linie de învăţământ: Colegiul Andrei Mureșanu și Liceul Alexandru Papiu Ilarian”, spune Costan Morar.

Primarul Dejului a prezentat și un scurt istoric al acestui proiect:

”Proiectul a fost depus în februarie 2009 și în iulie acelaşi an a fost declarat eligibil. Nu a fost finanțat atunci pentru că fondurile pe axa prioritară 2 au fost epuizate. Proiectul a rămas în aşteptare neavând finanţare. Când toată lumea credea că nu mai există șanse ca acesta să fie finanțat, nu am putut să accept acest lucru si am făcut toate demersurile, tot ce mi-a stat în putință, pentru a aduce în prim planul Ministerului Dezvoltării, a ministrului Dezvoltării, necesitatea de a finanța proiectul atât de necesar dejenilor.

La insistența mea, importanța acestui proiect eligibil a fost înțeleasă de ministrul Dezvoltării, în mai 2013 realocându-se sumele necesare de la celelalte axe unde sumele nu au fost folosite.

În urma acestor realocări am continuat procesul de evaluare simplificată. Am actualizat proiectul tehnic prin vizite în teren împreună cu proiectantul pentru a nu omite nici un detaliu: carosabil, rigole, canalizare apă pluvială, trotuare.

Am răspuns tuturor clarificărilor solicitate de minister. Aceste răspunsuri au fost acceptate, reevaluarea simplificată a proiectului fiind aprobată de minister. În acest context am inițiat proiectul de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor aferente proiectului
• valoarea totala 75 808 201 ron ( 758 miliarde lei vechi)
• contribuția municipiului Dej 1 225 509 ron ( 12 ,2 miliarde lei vechi)

Următoarea etapa se va desfășura marți 25 februarie prin vizita în teren a reprezentanților Ministerului Dezvoltării.

În urma acestei vizite urmează semnarea contractului de finanțare între primăria Dej prin Primarul municipiului și Ministerul Dezvoltării prin ministrul dezvoltării.

Această investiție urmează să fie implementată până la finalul anului 2015, dă asigurări edilul Dejului, care a prezentat și în ce constă acest proiect de modernizare străzi.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More