Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

La un an după Colectiv, clubul Bamboo funcționa fără toate autorizațiile. 41 de persoane au ajuns la spital

0 83

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineață, la clubul Bamboo din Capitală, potrivit Biroului de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a precizat că în spitalele din Capitala au ajuns 41 de persoane, unele dintre acestea prezentându-se cu mijloace proprii la unitățile medicale, însă cele mai multe au fost aduse cu ambulanțele SMURD și SABIF.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență clubul care a ars în această dimineața a fost amendat de mai multe ori în ultima perioada. Beneficiarul clădirii nu a solicitat autorizație de securitate la incendiu.

Conform legislației, HG 915/2015, deficiențele constatate nu puteau conduce la suspendarea activității acestui operator economic.

ISU București-Ilfov a eliberat în anul 2009 avizul de securitate la incendiu, în baza solicitării administratorilor clubul bucureștean la care în această dimineață a izbucnit un incendiu. Până la acest moment, către ISU București-Ilfov nu s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizației de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obținerea acestuia până la finalul lunii iunie 2017.

Pentru verificarea regulilor de apărare împotriva incendiilor și asigurarea climatului de securitate pentru ocupanți, inspectorii de prevenire au derulat controale periodice și au aplicat sancțiuni pentru neregulile identificare, după cum urmează:

  • 25 mai 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 5.500 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;
  • 13-20 noiembrie 2015 – au fost aplicare 2 amenzi în cuantum de 15.000 pentru exploatarea necorespunzătoare a instalației electrice și lipsa autorizației de securitate la incendiu;
  • Noiembrie 2016 – a fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare.

Potrivit legii, funcționarea unui obiectiv fără deținerea autorizației de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligația de a-și obține acest document până la finalul lunii iunie 2017.

Până la finalul lunii iunie a anului 2017 este termenul acordat operatorilor economici care necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Clubul Bamboo nu avea toate autorizațiile

Primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader, a declarat sâmbătă că, în a doua jumătate a anului trecut, Clubul Bamboo a fost amendat de primăria de sector, care are însă responsabilitatea de a emite autorizație doar pentru desfășurarea activităților de alimentație publică.

„În momentul de față, după ce au fost sancționați, dânșii au depus documentația pentru obținerea acestei autorizații, dar este incompletă la momentul actual și li s-a transmis să facă completările necesare. Au primit amenda în a doua parte a anului trecut. Din câte am înțeles, ei au documentația pentru autorizare ISU, au scenariul la incendiu, planul și tot ce trebuie”, a precizat edilul, pentru AGERPRES.

El a menționat că printre documentele care lipseau din dosarul depus se număra și recepția făcută în urma unei autorizații de construcție.

Primarul a adăugat că a mai existat un club pe raza sectorului, a cărui activitate a fost oprită, deoarece nu respecta nici rigorile impuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

„Am avut probleme și cu un alt club, unde a fost sistată și activitatea, a fost sigilat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În momentul de față nu își mai desfășoară activitatea și sperăm ca toate aceste cluburi să intre în legalitate”, a spus el.

„În fiecare an se reautorizează, se obține autorizația de funcționare în baza unui set de acte. Depuseseră dosarul, dar incomplet. (…) În acest an au depus din nou dosarul, dar incomplet. Din fericire, se pare că aveau planul acesta de acțiune la incendiu, de evacuare, vizat de ISU. Am văzut că nu au fost victime. Probabil a contat și chestia aceasta. Dar nu aveau alte acte, cum ar fi autorizația de construire recepționată”, a precizat viceprimarul de sector.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, susține că s-au făcut mai multe controale în clubul Bamboo, încă din 2009, ultimul având loc în luna noiembrie anul trecut.

„Pot să vă confirm că s-au făcut verificări, s-au făcut controale începând din 2009, de când avem informații că s-a eliberat un aviz de securitate la incendiu, controale care au fost intensificate și după evenimentul Colectiv. În prezent sunt acele verificări. Au considerat că nu le pot face decât specialiștii, cei care aplică legea, motiv pentru care noi nu am ieșit în spațiu public cu informații”, a declarat ministrul de Interne, la Digi24.

Carmen Dan spune că ultimul control a avut loc în luna noiembrie 2016.

Răspunderea pentru modul de funcționare a clubului Bamboo aparține exclusiv beneficiarului, potrivit ministrului de Interne.

„Răspunderea pentru funcționare este exclusiv a beneficiarului, dar pe lege există un termen de obținere a acestei autorizații, până la 30 iunie 2017”, a mai spus Carmen Dan.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis afirmă că în ceea ce privește incendiul din clubul Bamboo se pare că regulile și legile au fost încălcate, adăugând că, până nu se va înțelege că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol.

„În incendiul din clubul bucureștean nu și-a pierdut viața, din fericire, niciun om. Am trecut, însă, pe lângă o altă tragedie de proporții. Reguli și legi au fost, se pare, din nou încălcate. Până nu vom înțelege odată pentru totdeauna că legea e una pentru toți, societatea va fi mereu în pericol”, a scris sâmbătă șeful statului pe Facebook.

El le dorește însănătoșire grabnică celor răniți și le mulțumește salvatorilor.

Care este starea victimelor

Potrivit ministrului Sănătății, Florian Bodog, în spitalele din Capitală au ajuns, în urma incendiului din Bamboo, 41 de persoane, unele dintre acestea prezentându-se cu mijloace proprii la unitățile medicale, însă cele mai multe au fost aduse cu ambulanțele SMURD și SABIF.

Medicul coordonator al SMURD București, Bogdan Oprița, a declarat sâmbătă că în urma incendiului de la clubul Bamboo nu sunt persoane cu arsuri, însă au fost persoane expuse la fum, una singură fiind în stare gravă și intubată, care se află în clinica ATI-Toxicologie de la Spitalul Floreasca.

Potrivit medicului, alte două persoane care au fost transportate la Spitalul Floreasca prezintă fracturi care urmare a faptului că au sărit de la etaj.

Bogdan Oprița a adăugat că persoanele care au fost transportate la spitalele bucureștene prezentau expunere la fum și hipotermie.

„Echipajele SMURD și ale Serviciului de Ambulanță au transportat, dintre cele aproape 50 de persoane care au fost asistate, jumătate — la spitalele Floreasca, Universitar, Sfântul Pantelimon și Elias, persoane care prezentau fie expunere la fum, fie hipotermie”, a explicat Oprița.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat sâmbătă dimineață că starea de sănătate a tinerei care era intubată și ventilată la Spitalul Floreasca din cauza intoxicației cu fum este mai bine.

„Acum a fost scoasă de pe aparate, este conștientă, în stare bună”, a afirmat Arafat.

Potrivit ultimelor informații prezentate de Raed Arafat, s-ar mai afla internate în spitalele bucureștene mai puțin de zece persoane aduse de la clubul Bamboo.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More