Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Laboratoare de testare COVID-19, acreditate la Bistrița și Zalău

0 367

Sălajul și Bistrița-Năsăud au începând din această săptămână noi laboratoare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19, după ce Ministerul Sănătății a acreditat două aparate Real Time PCR.

Pentru Bistrița-Năsăud este al doilea aparat de acest tip acreditat, după cel deja pus în funcțiune la Direcția de Sănătate Publică.

”De mâine, laboratorul RT PCR al Spitalului Județean va putea face și el testări validate pentru locuitorii județului Bistrița-Năsăud. În conformitate cu prevederile OUG 40/2020, pe perioada stării de urgență, unitățile spitalicești se află în subordinea directă a Guvernului prin Ministerul Sănătății, astfel că, în acest context m-am ocupat încă de la data depunerii documentației de către Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud pentru ca și acest aparat, RT PCR să primească acreditarea”, a anunțat prefectul Stelian Dolha.

Potrivit acestuia, în Bistrița-Năsăud există de azi două aparate de testare Covid 19, RT-PCR, funcționale și avizate, unul la Spitalul Județean, celălalt operat de DSP în spațiul DSVSA cu echipe complete și capacitate de testare superioară altor județe, obținute într-o lună, după un efort comun al multor oameni cu funcții de decizie la nivel local și guvernamental și mulți alți oameni determinați, un efort semnificativ, de altfel, care a implicat transfer de echipamente între instituții care n-au legătură între ele și cu funcționari reticenți la schimbări, modificări de acte normative, schimbări de proceduri și apoi găsirea resursei umane care să poată funcționa pe aparate folosite doar în centre universitare și apoi iar avize.

Ministerul Sănătății a acreditat, marți, laboratorul pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus, care funcționează la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Zalău. Decizia a fost publicată în Monitorul României, partea I, nr. 325/21.04.2020. Astfel, activitățile care se vor desfășura în cadrul laboratorului vor fi incluse în Programul Național de Boli Transmisibile.

”Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții SJU, mâine vor avea loc primele probe cu noile echipamente, iar dacă lucrurile vor decurge corespunzător, vineri ar putea fi realizate primele teste”, transmite Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sălaj.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More