Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Lansarea publică a scurtmetrajul “Ce ar fi fost dacă?”

0 29


Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile organizează vineri, 12 aprilie, de la ora 18, primul Sharing Café în cadrul căruia va fi proiectat scurtmetrajul “Ce ar fi fost dacă?” și vor fi discutate întâmplările și povestirile reale care au stat la baza documentării acestui scurtmetraj. Evenimentul este unul nonformal, deschis publicului, și va avea loc în galeria de la Insomnia Café, pe str. Universității, nr.2, în Cluj-Napoca.


Scurtmetrajul “Ce ar fi fost dacă?” a fost realizat în cadrul proiectului Jurnalism Creativ pentru Democrație, un proiect organizat de Asociația Go Free și finanțat prin programul Tineret în Acțiune. În luna martie, 15 tineri au participat la activități de documentare în Sighetu Marmației, unde au interacționat cu localnicii descoperind povestiri și istorii din perioada comunistă, au vizitat Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și au avut ocazia să discute cu doi foști deținuți politici, închiși în închisoarea de la Sighetu Marmației.

Scenariul scurtmetrajului prezintă într-o formă creativă episoade reale din viața deținuților politici din închisorile din România – acuzarea și închiderea acestora de cele mai multe ori fără proces și fără explicații, condițiile în care erau închiși, tratamentul pe care îl aplicau gardienii deținuților, cât și elemente mai personale din viața personajului Adi care preia din identitatea unui deținut cu același nume – Adrian, închis la Sighetu Marmației.

Asociația Go Free și-a propus prin acest proiect să pregătească tineri în domeniul valorile și comportamentelor democratice, al instrumentelor de participare civică și al jurnalismului creativ. În timp ce, în perioada comunistă, libertatea de exprimare era adesea percepută ca nesupunere sau amenințare față de regim și pedepsită cu închisoarea, astăzi avem drepturi și libertăți de care uităm însă, de multe ori, să facem uz. Proiectul este, în fond, o invitație la participare și implicare în viața comunității.

Proiectul ”Jurnalism Creativ pentru Democrație” este finanțat de programul Tineret în Acțiune, și sprijinit de Fundația Academia Civică, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Universitatea Babeș-Bolyai.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More