Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Laura Codruța Kovesi, numită pentru un nou mandat la DNA

0 50

Cel de-al doilea mandat al Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA începe la 16 mai, conform decretului de reînvestire semnat de președintele Klaus Iohannis.

„Am semnat decretul de numire a doamnei Kovesi pentru un nou mandat de trei ani în fruntea DNA, decret care va fi publicat mâine (joi — n.r.) la prima oră în Monitorul Oficial”, preciza Iohannis, miercuri seară, într-un interviu acordat TVR 1.

Secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, propunerea făcută pe 29 februarie de ministrul Justiției, Raluca Prună, de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA.

Cine este Laura Codruța Kovesi

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, s-a născut la 15 mai 1973, la Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

A studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca (1991-1995). A urmat studii aprofundate în specializarea „Drept Judiciar”, profilul „Științe Juridice” la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu (1996-1997).

În 2012 a obținut titlul de doctor în drept, ca urmare a susținerii tezei de doctorat cu titlul „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.

A lucrat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (1995-1999) și procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 mai 1999 — 1 nov. 2000). A fost procuror-șef al Biroului de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 nov. 2000-1 nov. 2002), procuror-șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 nov. 2002 — 1 sept. 2004) și procuror-șef al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu (1 sept. 2004 — 1 dec. 2004).

A fost procuror (1 dec. 2004 — 1 ian. 2006) și procuror-șef (1 ian. 2006 — 2 oct. 2006) la Biroul Teritorial Sibiu — Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

De asemenea, a fost Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (2 oct. 2006 — 2 oct. 2012).

Între 3 octombrie 2012 și 16 mai 2013, Laura Codruța Kovesi și-a desfășurat activitatea în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție. Începând cu 2 octombrie 2012 a încetat și calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

Este coautor al cărții „Corupția și crima organizată” (2002); coautor al cursului universitar „Procedură Penală” (2003); coautor al cursului universitar „Drept Penal. Partea Specială” (2003); coautor al cărții „Arestarea preventivă. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publică” (2009).

I-a fost atribuit un „Certificat de apreciere pentru recunoașterea eforturilor speciale și contribuției superioare la responsabilitățile de aplicare a legii de către United States Secret Service” (2007 și 2011) și i-a fost decernat premiul „Cybercrime Fighter Award” de către compania americană McAfee (2008).

I-au fost conferite decorația „Ofițer al Ordinului Național al Meritului” de președintele Franței (18 mai 2011) și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2 oct. 2012).

La 3 aprilie 2013, premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, a transmis Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, propunerea de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, la 9 mai 2013, de membrii CSM, aceștia dând aviz pozitiv propunerii de numire a acesteia în funcția de conducere pentru DNA. Începând cu 15 mai 2013, este procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, la 29 februarie 2016, propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al DNA.

La 28 martie 2016, secția pentru procurori a CSM a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More