Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Lecții de siguranță predate de polițiști elevilor din Baia Mare

0 122

În contextul activităţilor preventive desfăşurate continuu de poliţişti, săptămâna aceasta poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii s-au întâlnit cu elevii Şcolii cu clasele I – VIII „Alexandru Ivasiuc” din Baia Mare.

Peste 80 de elevi de ciclul primar au aflat ce trebuie să facă pentru a fi în siguranţă acasă, la şcoală şi pe stradă. „Lecţiile” poliţiştilor au avut un caracter interactiv, astfel încât copiii au povestit diverse experienţe prin care au trecut împreună cu familia, dovedind un interes real pentru problemele discutate. Ei au demonstrat, prin răspunsurile la întrebările poliţiştilor, că ştiu regulile de bază pe care trebuie să le respecte, mai ales în domeniul rutier.

Informaţiile despre măsurile de siguranţă pe care copiii trebuie să le ia atunci când sunt singuri acasă, când sunt acostaţi de persoane străine pe stradă sau când sunt martorii unui eveniment nedorit, au fost susţinute de filme şi jocuri educative.

Pentru că părinţii au un rol determinant în educaţia copiilor şi că ţine în primul rând de ei ca tinerii să evite comportamentele antisociale, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vin în întâmpinarea acestora cu câteva sfaturi:

– Învăţaţi-i pe copii să nu permită accesul în locuinţă persoanelor străine, atunci când sunt singuri acasă;
– Obişnuiţi-i să vă spună unde pleacă atunci când ies din casă; Întrebaţi-i cum şi cu cine îşi petrec timpul liber în afara locuinţei;
– Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest lucru poate duce la adoptarea unui comportament duplicitar din partea acestuia;
– Întrucât copilul mic învaţă cel mai repede prin imitare, feriţi-l de certuri, scandaluri, de vorbe urâte şi de violenţă şi încercaţi să fiţi un model comportamental bun pentru acesta.
– Explicaţi-le copiilor care pot fi consecinţele implicării lor în comiterea unor fapte antisociale. Acestea, oricât de nesemnificative ar părea pentru ei, sunt culpabile şi legea le pedepseşte (furturi, distrugeri, loviri, agresiuni etc.)
– Faceţi-vă timp pentru copiii dumneavoastră, pentru a discuta cu ei şi pentru a le oferi toată dragostea de care au nevoie astfel încât ei să se dezvolte armonios şi să adopte un comportament sănătos.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More