Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Legea antifumat a fost modificată. Senatul a aprobat unele amendamente

0 55

Veste importantă pentru fumători! Legea privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost modificată, noile amendamente aprobate de Senat reacordând câteva drepturi fumătorilor.

Modificările pe care senatorii vor să le aducă legii antifumat, vizează în primul rând definiţia noţiunii de „spaţiu închis” drept un spaţiu cu pereţi de jur împrejur şi nu cu doi pereţi laterali, cum e în prezent.

„Cei care vor să fumeze trebuie să poată să fumeze acolo unde nu periclitează în niciun fel nefumătorii. Pe de altă parte, trebuia să fie redefinită sintagma de spaţiu public închis pentru că definiţia pe care o dădea lege, pe lângă faptul că era ilogică, era şi extrem de discriminatorie pentru fumători”, spune deputatul PND Daniel Fenechiu, iniţiatorul amendamentelor.

Este susţinut de senatoarea ALDE Cristiana Anghel: „Acum este o nebunie, dacă are trei pereţi şi acoperiş asta înseamnă că nici măcar la terasă, ştiţi că sunt terase care sunt închise cu sticlă şi vara, uşile din faţă sunt deschise. Şi apar ca terase. Nu se putea fuma nici acolo.”

Potrivit noilor prevederi, se vor putea deschide camere speciale, destinate exclusiv fumatului, bine izolate şi corect inscripţionate. Sunt schimbări şi privind locurile în care se va permite fumatul. Pe lângă penitenciare, senatorii au adăugat şi spitalele de psihiatrie.

„Problemele care au fost supuse atenţiei după amendamente au fost următoarele – situaţia bolnavilor cronici din spitalele de psihiatrie, doi, situaţia oamenilor găzduiţi în penitenciare şi trei, situaţia apărută, cel puţin reclamată de fumători la restaurante, terase”, explică senatorul PNL Paul Ichim.

Amendamentele au fost adoptate, aproape în unanimitate, în comisiile de Sănătate şi Economică.

Membrii comisiilor senatoriale s-au întâlnit de mai multe ori pentru a adopta aceste modificări, departe de ochii presei. Modificările adoptate vor ajunge şi în plenului Senatului şi apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More