Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Legea care anulează peste 100 de taxe a fost adoptată de deputaţi. Taxa Radio-TV a fost eliminată

0 66

Deputaţii au adoptat marţi Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice.

Propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, printre care şi Liviu Dragnea, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptată într-o procedură de urgenţă lunea trecută de Senat, cu 89 de voturi pentru, o abţinere şi 17 voturi împotrivă.

Liviu Dragnea spune că eliminarea acestor taxe va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Important e că Parlamentul a votat cea mai importantă lege pentru o debirocratizare reală. Am înțeles că unii colegi au votat o escrocherie, dar au votat. Este o minciună. Nu am spus și nu vom spune că vom introduce vreo taxă nouă. Nici n-am introdus vreodată o taxă nouă”, a spus Liviu Dragnea.

În ceea ce privește bugetul pentru TVR și pentru radio, spun a zecea oară, a suta oară. Și acum aceste instituții iau bani serioși de la bugetul de stat și asta nu le afectează independența. Pe legea bugetulu de stat pe anul următor și pe anii următori se va aloca o sumă astfel încât radio să aibă un buget de 480 de milioane de lei, televiziunea de 620 de milioane de lei, mai mult decât acum, dar cu un control serios din partea Parlamentului pe obiectivele asumate”, a spus el.

El a explicat și cum a fost calculat bugetul celor două instituții:

„Pentru fiecare cetățean român care acum ar trebui să plătească taxa radio se calculează un cuantum de 21 de lei, se înmulțește cu numărul de cetățeni și acea sumă va fi pusă din bugetul de stat, nu din taxe, ca prevedere pentru radio. Înseamnă 480 milioane de lei. Pentru TVR, o taxă de 34 de lei, care duce la 620 milioane de lei din bugetul de stat. Nu se pun taxe. E doar un calcul care se face”.

El a dat asigurări că, pentru toate aceste taxe care vor fi eliminate, bugetul de stat va asigura sumele neceare pentru instituţiile care primeau în bugetele proprii aceste taxe.

”Impactul fiscal este sub 0,1% din PIB. Este practic nesemnificativ”, a susţinut Dragnea.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în privința acestei legi, deoarece inițiatorii nu au precizat sursa de finanțare.

Analizăm această opţiune (de sesizare a Curţii Constituţionale – n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia. La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

Ea a spus că pentru taxa radio-tv impactul bugetar ar fi de circa 600 milioane lei.

„Aici avem două elemente, respectiv finanţarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament şi mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a radioului şi televiziunii. Nu putem plăti integral funcţionarea acestor două instituţii, pentru că legislaţia curentă nu ne permite acest lucru. Poate fi modificată, e lege organică care poate fi modificată în Parlament”, a precizat Anca Dragu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More