Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Legea privind insolvența persoanelor fizice, co-inițiată de Cornel Itu, adoptată de Camera Deputaților

0 38

camera-deputati

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 20 mai 2015, proiectul de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice, venind în ajutorul multor români aflaţi în situaţia de a fi copleşiţi de imposibilitatea achitării datoriilor şi creditelor la scadenţă.

”Proiectul, al cărui coiniţiator sunt, alături de numeroşi colegi din Grupul Parlamentar al PSD, introduce în legislaţia românească un cadru care să permită protejarea consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care au achitat o parte a creditului datorat, de creşterea necontrolată a ratelor şi de situaţiile în care plata acestor rate devine imposibilă”, spune deputatul Cornel Itu. 

Absenţa unei astfel de reglementări specifice insolvenţei persoanelor fizice a creat o situaţie discriminatorie faţă de consumatorii români, comparativ cu persoanele juridice care beneficiază de procedura insolvenţei cu caracter comercial.

Majoritatea statelor membre UE reglementează insolvenţa persoanelor fizice în favoarea debitorilor de bună credinţă, iar proiectul adoptat în şedinţa de plen a Camera Deputaţilor, a fost elaborat pe baza unei extinse analize a cadrelor legislative ale acestor ţări, mai spune deputatul dejean.

Potrivit noului act normativ, românii aflaţi în impas vor putea să-şi ramburseze datoriile în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor. Consider că executarea silită trebuie să rămână o procedură aplicată numai în ultimă instanţă, atunci când debitorul nu mai poate, din motive imputabile acestuia, să-şi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More