Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Libertățile și responsabilitățile presei online, dezbătute la Digital Market de jurnaliști din Transilvania de Nord

0 298

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest – Centru Europe Direct Transilvania de Nord a organizat, în perioada 23-25 septembrie la Băișoara, Dezbaterea regională pentru jurnaliştii din Transilvania de Nord, Digital Market, la care au participat aproximativ 20 de jurnaliști din județele Transilvaniei de Nord.

Început vineri seara, în stațiunea Muntele Băișorii, evenimentul a continuat sâmbătă cu dezbaterea mediată de Gelu Trandafir, director de comunicare Freedom House. Jurnaliștii au dezbătut probleme ce țin de comunicarea în mediul digital, responsabilitățile jurnaliștilor dar și libertățile acestora în ceea ce privește legislația națională și europeană, reglementarea audiovizualului și lipsa reglementării presei în mediul online, intimidările la care sunt supuși jurnaliștii care nu au în spate un trust media puternic, dar și cazuri concrete de investigații jurnalistice publicate în mediul online care au provocat reacții puternice atât în țară cât și în străinătate.

Evenimentul de la Băișoara nu a fost unul axat doar pe dezbateri, jurnaliștii organizatorii și invitații acestora creând un mediu de socializare puternic, în cadrul căruia s-au discutat diverse probleme ale presei locale și regionale, s-au legat relații și prietenii, iar după-amiaza de sâmbătă a fost dedicată unei drumeții pe munte, care a avut darul de a oxigena mintea și a pune în mișcare sângele jurnaliștilor, astfel încât aceștia să fie relaxați și pregătiți pentru o nouă săptămână de muncă.

Duminică, invitat special al evenimentului a fost europarlamentarul Daniel Buda, care le-a vorbit celor prezenți despre piața unică digitală la nivelul Parlamentului European, dar și despre inițiativele sale ca europarlamentar în ceea ce privește transparența în aplicarea și implementarea proiectelor autorităților locale.

Bineînțeles, în cadrul unor dezbateri extrem de interactive, s-au atins și alte subiecte ce țin de politica internă, s-au dezbătut la modul amical mișcările din mediul politic în perioada dinaintea alegerilor parlamentare, s-au transmis sugestii și doleanțe, și, așa cum era normal, s-au lansat și promisiuni din partea părților implicate pentru ajutarea presei locale și regionale.

”Scopul evenimentului a fost acela de a dezbate la nivel regional principalele subiecte aflate pe agenda Comisiei Europene şi a Parlamentului European în această perioadă, cu accentul pus pe probleme legate de Digital Single Market şi Justice and Fundamental Rights, dar şi cu privire la libertăţile şi responsabilităţile presei online. Întâlnirea a avut darul să faciliteze dialogul şi schimbul de opinii între media, specialişti în media online, europarlamentari şi studenţi”, au transmis organizatorii.

Printre jurnaliștii prezenți la eveniment s-au aflat reprezentanți ai publicațiilor Someșeanul.ro, GherlaInfo.ro, Ziua de Cluj, Ziar de Cluj, Monitorul de Cluj, Sălăjeanul, dar și corespondenți Agerpres din Cluj, Bistrița și Sălaj.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More