Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Liderul romilor din Dej, reprezentant al Fundației Ramses, trimis în judecată

3 552

someseanul-Adrian moldovan

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Moldovan, reprezentant al Fundaţiei Ramses – Fundaţia pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (39 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 1 septembrie 2008, Fundaţia Ramses – Fundaţia pentru Dezvoltarea Socială a Romilor Dej reprezentată prin Moldovan Adrian, a depus o cerere de finanţare pentru realizarea proiectului ‘De la tradiţie la modernism, producţia de cărămidă ceramică a romilor’. Costul total al proiectului, conform cererii de finanţare este de 55.500 euro din care 10% contribuţia financiară a solicitantului, iar contribuţia europeană 90% din fonduri PHARE.

Conform Formularului de Cerere de finanţare, proiectul avea ca scop ‘realizarea unei structuri generatoare de venit, de tipul întreprinderii sociale pentru comunitatea de romi din Căşeiu’ iar principalele activităţi ce urmau a se realiza în cadrul proiectului constau în organizarea de cursuri de calificare a persoanelor de etnie romă în meseria de zidar şi, în final, înfiinţarea unei unităţi economice de tip SRL (acţionar Fundaţia Ramses) având ca obiect de activitate fabricarea cărămizii ceramice.

În data de 30.11.2008 a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă.

În urma probaţiunii administrate în cauză s-a stabilit că, pentru justificarea unor cheltuieli nereale a unor sume de bani primite ca finanţare europeană, inculpatul Moldovan Adrian a întocmit acte false pe care le-a prezentat autorităţii contractante privind relaţiile cu o serie de persoane fizice autorizate şi societăţi comerciale, astfel că, din suma totală de 44.955 euro, suma de 19.870,28 euro, a fost cheltuită de inculpat în interes propriu, deci în afara proiectului.

Pentru a-şi atinge scopul, inculpatul s-a folosit de mai multe persoane, profitând de relaţiile de rudenie sau amiciţie existente între el şi aceste persoane, de încrederea acestora, niciunul din participanţi necunoscând caracterul fals al actelor întocmite de Moldovan Adrian.

Actele false au fost folosite de acelaşi inculpat în 2009 şi apoi în 2011 la autoritatea contractantă pentru crearea aparenţei de legalitate a cheltuirii sumelor acordate în cadrul contractului cu finanţare europeană.

În cauză nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei, deoarece nu au fost identificate bunuri imobile sau mobile care să fie deţinute de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Dej.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Ted spune

    Daca nu ciordeste nu-i sanatos , iar deprinderea o are inca de la inceputuri de cand a fost ales lider in Dej, cand mergea in campanii de promitere in sustinerea unor partide politice , promitand votul comunitatii din acea zona, contactand si pe alti reprezentanti din alte partide la care le promitea sustinere.Cine era naiv si credea in palavrajeala lui cadea in plasa .Un snapan, caruia i s-a infundat drumul !!! Ca el mai sunt inca i-am testat ani la rand si m-am lamurit cine sunt , nedand importanta acestor oameni de nimic.Se mancau intre ei rudele lor nestiind care e mai mare .Acum si-a desavarsiit actiunea cu banii europeni care daca-i adevarata , va sta la locul pe care-l merita .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More