Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Liniștea dinaintea furtunii. De mâine începe campania electorală

0 59

Partidele politice și candidații la alegerile locale din luna iunie sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru campania electorală, care va debuta mâine în toată țara.

La Dej, formațiunile politice, candidații la Primărie și cei care aspiră la un loc în Consiliul Local și-au pregătit deja de câteva luni strategia pentru campania electorală, iar autoritățile locale pregătesc spațiile speciale destinate pentru afișajul electoral.

Panourile dedicate afișajului electoral vor fi amplasate în șase puncte, după cum urmează:

  • Piața Bobâlna, (în parcarea stației de taximetrie);
  • Strada Unirii, (în parcarea unității comerciale Carrefour, Dealul Florilor);
  • Sat Șomcutul Mic, (centru, în zona Magazinului Mixt); Sat Pintic, (centru, în zona Magazinului Mixt); Cartier Ocna Dej, (centru, zona stație autobuz);
  • Cartier Viile Dejului, (centru, zona Magazinului Mixt);
  • Cartier Dej – Triaj, (zona stație de autobuz);

Potrivit legii, pe perioada campaniei electorale sunt interzise utilizarea locurilor de afișaj electoral pe domeniul public al Municipiului Dej cu excepția celor stabilite și menționate mai sus.

Promovarea electorală va fi posibilă prin afișe electorale de cel mult 30×50 cm, flyere, broșuri și publicitate online, în presa scrisă, sau la televiziuni. Cine folosește alte mijloace, cum ar fi găleți, biciclete, pungi cu alimente sau chiar bani dați direct alegătorilor, riscă închisoarea pentru dare de mită. Toate aceste reglementări sunt doar pentru campania electorală, adică pentru cele 30 de zile de dinaintea alegerilor.

Afișele electorale de mărimea unui bloc cu 10 etaje, concertele de campanie sau pixurile și brichetele bine-cunoscute nu se vor mai regăsi în arsenalul candidaților la primărie de anul acesta.

Potrivit calendarului alegerilor locale, de vineri, 6 mai, la ora 00.00, candidații la alegerile din 5 iunie vor avea voie, oficial, să le ceară voturile românilor. Campania se va încheia în 4 iunie, la ora 7.00. O zi mai târziu de la începerea campaniei, în 7 mai, ar urma să se stabilească, prin tragere la sorţi, numărul de ordine de pe buletinele de vot, iar cel mai târziu cu 10 zile înaintea alegerilor locale ar trebui să fie tipărite buletinele de vot.

Potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, în campania electorală pentru alegerile locale, sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile și ecranele publicitare, panourile publicitare fixe sau mobile, publicitatea luminoasă, publicitatea pe vehicule, vehiculele inscripționate cu sloganuri de campanie și cele care difuzează materiale audio, spectacolele, serbările și focurile de artificii.

Președintele AEP a explicat că singurele materiale de propagandă electorală permise sunt afișele, care trebuie să respecte anumite dimensiuni, materialele de propagandă electorală difuzate la televiziuni, radiouri și publicate în presa scrisă și în mediul online, broșurile, pliantele și alte materiale tipărite din aceeași categorie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More