Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Liviu Pop contrazis de Isărescu. „Taxa pe lăcomie” nu a scăzut ROBOR

0 190

Liviu Pop, senator PSD, pune scăderea ROBOR-ului pe seama „taxei pe lăcomie”. Este contrazis însă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Senatorul Liviu Pop a scris într-o postare pe Facebook că „taxa pe lăcomie” a dus rapid la scăderea ROBOR-ului. El leagă ordonanța de urgență dată de ministrul Teodorovici de acest fenomen economic și spune că totul se datorează „eficienței guvernului”.

Foto: Captură Facebook

„Robor scade semnificativ și constant. Atitudinea hotărâtă a guvernului PSD-ALDE de combatere/sancționare a exceselor și lăcomiei bancare ori a multinaționalelor începe să dea roade. Robor – dobânda etalon care influențează ratele la creditele românilor scade sistematic de câteva zile și a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 7 luni. Este semnificativ că nivelul ROBOR s-a înscris pe o pantă descendentă de la momentul adoptării ordonanței de urgență care a modificat codul fiscal astfel încât multinaționalele să plătească impozit just în România, inclusiv pentru profitul expatriat sub diverse formule mascate, iar bancile să fie determinate să nu mai crească arbitrar dobânzile. Această evoluție favorabilă pentru românii care au credite bancare demonstrează oportunitatea și eficiența deciziei guvernului” a scris senatorul pe pagina de Facebook.

La polul opus se situează Mugur Isărescu, care demontează existența vreunei legături între taxa pe lăcomie și scăderea ROBOR. Acesta, citat de Digi24, a afirmat că ROBORUL scade cam de prin septembrie.

„Roborul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele Robor pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. (…) Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia Robor pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Isărescu pentru Digi24.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More