Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Lockdown în Germania – magazine închise, fără slujbe de Paște, sunt excluse alte relaxări

0 304

Cancelarul Angela Merkel a anunţat, după o ședință care a durat aproximativ 12 ore, o serie de noi măsuri în vederea opririi celui de-al treilea val de Covid-19 în Germania, inclusiv o carantină de Paşte, relatează AFP.

Majoritatea magazinelor urmează să fie închise, iar slujbele religioase de Paşte anulate sau organizate online, în lupta împotriva „noii pandemii” covid-19, cauzată de varianta britanică a SARS-CoV-2, a anunţat în noaptea de luni spre marţi, într-o conferinţă de presă, Merkel. Tiimp de cinci zile – de la 1 la 5 aprilie -, Germania va trăi o „perioadă calmă” de restricţii consolidate, hotărâte de Angela Merkel şi conducătorii celor 16 landuri germane, după mai bine de 12 ore de negocieri.

Situaţia este gravă. Numărul cazurilor creşte în mod exponenţial, iar paturile la terapie intensivă sunt pline din nou”, a prezentat Merkel, trasă la faţă, situaţia. Rata incidenţei atingea luni, când s-au înregistrat 7.700 de contaminări cu noul coronavirus şi 50 de morţi din cauza Covid-19, 107,3 cazuri la 100.000 de locuitori şi se află într-o creştere constantă în ultimele săptămâni. Germania se confruntă cu o „nouă pandemie (…) în mod clar mai letală, în mod clar mai infecţioasă şi contagioasă mai mult timp”, a avertizat ea.

Germania va folosi „frânarea de urgență”

Dispozitivul „frânare de urgenţă” – negociat la începutul lui martie şi care prevede reimpunerea restricţiilor ridicate la începutul lunii, după ce rata incidenţei a scăzut sub 100 timp de şapte zile – urmează să fie implementat, a avertizat cancelarul, care doreşte astfel să evite o saturare a serviciilor de urgenţă şi de reanimare. Sunt excluse alte relaxări imediat.

Restricţiile aflate în vigoare de la sfârşitul lui 2020 – limitarea participării la reuniuni private, închiderea magazinelor considerate neesenţiale şi a locurilor de cultură şi divertisment – au fost prelungite până la 18 aprilie. Majoritatea locurilor culturale şi a cluburilor de sport rămân închise până la jumătatea lui aprilie, în pofida unor încercări ale unor săli de teatru şi concert de la Berlin de a primi public testat în aceeaşi zi.

Ipoteza unor interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii la nivel local a fost însă îndepărtată, la fel ca închiderea şcolilor. Cursurile au fost întrerupte din decembrie în februarie, iar mulţi elevi nu s-au întors la şcoală sau învaţă doar o zi din două. Guvernul şi landurile mizează pe o intensificare a campaniei de vaccinare, care nu înregistrează un ritm susţinut.

O cursă a vaccinării

„Ne aflăm într-o cursă a vaccinării care este necesar să devină eficientă cât mai rapid posibil”, avertizează Merkel. Cancelarul a denunţat laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, care acumulează întârzieri în livrarea vaccinului său împotriva covid-19 şi a anunţat că susţine ameninţarea euroeană de blocare a exporturilor din UE. Aceste măsuri intervin în contextul în care o majoritate a germanilor, arartă un sondaj, se opun oricărei noi înăspriri a restricţiilor, după un an de eforturi.

Avioane care pleacă spre Majorca – o destinaţie foarte prizată de germani şi care nu mai este clasificată drept „zonă de risc” – sunt pline de turişti care abia aşteaptă să călătorească, din primăvara lui 2020 . „Per ansamblu, faptul că există cazare la Majorca a creat o situaţie care nu este simplă”, a apreciat Merkel, care îi sfătueşte din nou pe germani „să nu călătorească anul acesta”.

Guvernul şi landurile au convenit să le impună celor care pleacă în vacanţă în străinătate să se testeze înainte să urce în avion, la întoarcere. „Nerăbdarea nu trebuie să devină slăbiciunea noastră”, a pledat ministrul-preşedinte al Bavariei Markus Söder în această conferinţă de presă.

„Nu plecăm azi de aici cu conştiinţa încărcată sau sau cu un sentiment de rău”, a subliniat liderul conservator bavarez, un susţinător al unor restricţii dure, de la începutul pandemiei. Markus Söder este unul dintre favoriţii la succesiunea Angelei Merkel, la sfârşitul anului, la Cancelarie.

Însă tabăra conservatoare a lui Merkel – afectată de scandaluri în care sunt implicaţi deputaţi şi criticată din cauza felului în care gestionează epidemia Covid-19 – nu mai este sigură de o victorie în alegerile legislative prevăzute la 26 septembrie.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More