Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Lucrările de construire a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor din județul Cluj au fost deblocate după o stagnare de doi ani

0 87

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat azi în cadrul unei conferințe de presă, deblocarea situației construirii Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (C.M.I.D.) din judeţul Cluj, un proiect blocat  de acum doi ani, din toamna anului 2014, ca urmare a rezilierii contractului cu SC Confort SA.

Astfel, forul administrativ județean anunță câștigătorul licitației privind proiectarea şi execuţia C.M.I.D. Cluj – Celula nr.1, în speță Asocierea Kranz Eurocenter  SRL- Institutul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE, a cărui ofertă financiară, de 111.103.998,44 lei+TVA (aproximativ 24 milioane de euro), a fost cu aproape 3 milioane de euro mai avantajoasă decât a celuilalt ofertant – Asocierea SC Iasicon SA-SC TCI Contractor General SA -S.C. Socot S.A.

În acest context, la sfârșitul termenului legal de contestații, forul administrativ județean va încheia contractul de achiziție publică cu firma câștigătoare, aceasta obligându-se, conform ofertei tehnice depuse, să realizeze activitățile de proiectare și execuție în maximum 18 luni.

Tocmai pentru a preîntâmpina anumite probleme care au dus la blocajul construirii Celulei nr.1 din cadrul C.M.I.D., Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a solicitat structurilor de specialitate din cadrul instituției o monitorizare mult mai atentă și continuă a lucrărilor care vor fi executate de antreprenor, astfel încât, pe viitorul șantier vor fi prezenți zilnic, după modelul ce s-a dovedit a fi de succes la stadion,  reprezentanți ai autorității contractante, respectiv ai Consiliului Județean. La rândul său, Consiliul Judeţean va da întreg concursul societăţii constructoare şi va asigura finanţarea constantă, urmând ca toate plăţile să fie efectuate în cel mai scurt timp, după ce conformitatea acestora va fi certificată de către experţi. În acest context, se consideră că finalizarea lucrărilor va putea avea loc mai devreme decât se impune prin documentaţia de achiziţie, respectiv în circa un an. În ceea ce priveşte sursa de finanţare, urmare a obţinerii fazării proiectului, lucrările vor fi decontate din fonduri europene.

În paralel cu edificarea Celulei 1 din cadrul C.M.I.D., Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca, caută o soluție pe termen lung în ceea ce privește depozitarea și tratarea deșeurilor. În acest sens, conform noilor practici și tendințe mondiale în materie de eco-reciclare, o soluție alternativă la tehnologia compostării o reprezintă incineratorul de deșeuri, soluţie ce se intenţionează a fi implementată şi la Cluj ulterior finalizării Celulei nr. 1 a CMID.

 

A fost deblocată procedura de închidere a rampelor de deşeuri din judeţ

 

O altă veste bună în ceea ce privește problema deşeurilor din județul Cluj o reprezintă deblocarea activității de închidere a rampelor neconforme de la Cluj-Napoca (Pata Rât), Turda, Gherla și Huedin – Lot nr. 1, ca urmare a obţinerii Acordului de mediu în data de 13 septembrie a.c., rampele urmând să fie închise definitiv în maximum 30 de zile. Amintim în acest context faptul că lucrările la acest prim lot, conform contractului de achiziţie publică „Închidere şi ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, au fost adjudecate încă din anul 2015 de către Asocierea SC Nord Conforest SA, SC Interdevelopment SRL, SC Finara Consult SRL, la o valoare de 27.267.933,79 lei, termenul de execuție fiind de 8 luni. În ceea ce privește Lotul nr. 2, Consiliul Județean Cluj va demara în perioada imediat următoare o nouă licitație pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de închidere a depozitului neconform de deșeuri urbane din Câmpia Turzii.

Referitor la depozitul neconform din municipiul Dej, Consiliul Județean Cluj așteaptă decizia Consiliului Local Dej, de transmitere, în domeniul public al județului Cluj, a unei suprafețe suplimentare de 0,855 ha, parcelă absolut necesară pentru a evita o soluție tehnică costisitoare. Ulterior acestei decizii, forul administrativ județean va demara procedurile de relicitare a contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de închidere a depozitului neconform dejean.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More