Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Luminația sau Ziua Morților. Noaptea în care cimitirele se transformă în oaze de lumină – GALERIE FOTO

0 300

1 Noiembrie este ziua în care oamenii își îndreaptă gândurile, înspre cei dragi, care au trecut în neființă. Numită și Ziua Morților, Ziua tuturor sfinților, Luminația este celebrată în foarte multe țări creştine din lume.

Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.

De aici provine obiceiul de a merge pe 1 Noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților.

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedați vin să îi viziteze pe cei vii, ziua de 1 noiembrie fiind, poate, singura zi din an în care oamenii glumesc în cimitir. De Ziua Morților, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depășește tristețea comemorării.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1019408494788584.1073742092.467241263338646&type=3&uploaded=62

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More