Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

MAD Day și o prezentare de costume populare în cadrul programului iEARN la Dej – FOTO/VIDEO

0 391

MAD Day iEARN LAPI Dej (1)

Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej a găzduit azi un eveniment special în cadrul programului educațional internațional iEARN. Elevii liceului au prezentat costume populare românești în cadrul proiectului ”Folk costumes around de globe”, proiect coordonat de profesor Cornelia Platon.

Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” a fost singurul din țară care a răspuns invitației de a participa la MAD Day, proiect în cadrul căruia elevi și profesori din țările implicate în iEARN își trimit mesajele și salutările celorlalți participanți din întreaga lume.

”Mad Day (Make a difference day) este un eveinment dedicat sărbătoririi educației. Elevii și profesorii din peste 90 de țări, care sunt implicate în programul educațional iEARN (International Educational and Resource Network), și-au propus să sărbătorească, împreună cu comunitatea lor și împreună cu toți ceilalți profesori și elevi din lume, această zi a diferențelor.

Toate proiectele care se derulează pe platforma programului iEARN sunt împărtășite pe galeria media a programului, pe o platformă virtuală în care elevi și profesori din lume colaborează, având ca scop ”să învățăm odată cu lumea”. Acesta este de fapt și motto-ul de astăzi al programului, care a fost primul program educațional care a folosit Internetul ca resursă, în anul 1988, în timpul Războiului Rece”, a declarat pentru Someșeanul.ro Cornelia Platon, coordonatoarea proiectului.

Cornelia Platon a lansat acest proiect în 1997, iar la acesta au aderat de-a lingul timpului elevi și profesori din peste 60 de țări din întreaga lume.

”L-am prezentat la foarte multe conferințe naționale, în toate colțurile globului. A fost prezentat, din 1997, în China, Japonia, în Africa de Sud, în Africa de Nord, Egipt, Maroc, în Statele Unite, Porto Rico , deci iată că are o prezentare largă”, a mai adăugat cadrul didactic dejean.

Potrivit coordonatorului proiectului, acesta presupune crearea unei galerii media, în care elevii din țările participante, coordonați de profesorii lor, încarcă imagini cu costumele populare specifice fiecărui stat în parte. O galerie media ce poate fi accesată de oricine, din orice colț al lumii, și care să reflecte minunăția costumelor populare.

Cu ocazia evenimentului de azi, mai multe eleve ale instituției de învățământ dejene au prezentat în fața colegilor de școală și a profesorilor costume populare specifice zone Văii Someșului, din Bistrița sau Sălaj. Iar pentru ca ceilalți participanți din străinătate în aceste proiect să înțeleagă această prezentare a costumelor populare, patru elevi ai liceului au tradus prezentarea în limba engleză.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More