Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

MAE – atenționare de călătorie pentru Franța

0 46

Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Franceze sunt sfătuiți să utilizeze parcări securizate și să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opționale, și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Recomandarea MAE a fost emisă pe fondul problemei migranților clandestini, care încearcă să treacă din Franța în Marea Britanie prin intrarea ilegală în camioanele transportatorilor.

”MAE recomandă cetățenilor români să utilizeze parcări securizate și să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opționale, și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare”, precizează MAE.

Prevederile Codului penal francez impun pedepse de până la 5 ani de închisoare și amendă de până la 30.000 de euro persoanelor care sprijină, direct sau indirect, intrarea, circulația sau sejurul ilegal al unui străin în Franța. Autoritățile franceze aplică aceste pedepse în situația în care există o contribuție sau o culpă a transportatorilor.

Pentru situații deosebite, transportatorii români care tranzitează departamentul francez Pas de Calais se pot adresa fie la Serviciul vamal, care efectuează controlul la ieșirea din Franța, fie pot suna la nr. de telefon +33321004810 (permanență asigurată 24/7), +33321004814 sau +33321004818. În cazul în care se află în Franța, în afara departamentului Pas de Calais, aceștia pot apela direct numărul de urgență al centralei Ministerului de Interne francez (17), care îi va direcționa către unitatea de jandarmerie sau poliție competentă.

Transportatorii români trebuie să indice numărul de înmatriculare al camionului și al semi-remorcii, tipul vehiculului și locația exactă în care se află.

De asemenea, MAE recomandă consultarea paginii www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația ”Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în ”App Store” și ”Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More